Bombardement aan berichten over Biden op social media richting bestorming ‘Capitool’
In groepen op social media – met name Facebook – zijn in aanloop naar de bestorming van het Amerikaanse parlement (Capitool) zeker 650.000 berichten verschenen waarin de rechtmatigheid van de verkiezingsoverwinning van Joe Biden in twijfel werd getrokken.
Het ging gemiddeld om 10.000 berichten per dag, schrijft The Washington Post, dat daar met ProPublica onderzoek naar deed.
Onjuiste informatie over verkiezingen Biden / Trump
Uit het onderzoek komt volgens de krant naar voren dat het sociale medium een sleutelrol speelde bij het verspreiden van onjuiste informatie over de verkiezingen. Er zou te laat en te zwak zijn ingegrepen om verspreiding van valse beweringen aan banden te leggen. Daardoor kon een basis worden gelegd voor de gewelddadige rellen van 6 januari 2021.
Op die dag bestormden aanhangers van toenmalig president Donald Trump het Capitool. Daar stonden parlementariërs op het punt de verkiezingsoverwinning van zijn rivaal Biden goed te keuren. Er vielen meerdere doden. Trump had zonder bewijs volgehouden dat hij de verkiezingen door fraude had verloren.
De eerste associatie die @MickPersson had bij de bestorming van het Capitool? ‘Een zombiefilm. Mensen die ik kort daarvoor nog sprak, klommen nu tegen wanden omhoog. Ze transformeerden naar een massa met een eigen dynamiek’, vertelt de oud-correspondent in #HetGeluidvan. pic.twitter.com/234EYSR7q4
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) December 31, 2021
The Washington Post schrijft dat in veel van de Facebookberichten in de voorgaande periode werd herhaald dat Trump had verloren door grootschalige fraude. Er moest desnoods met geweld worden ingegrepen om te voorkomen dat „verraders” de macht zouden overnemen. „Een burgeroorlog lijkt onvermijdelijk te worden”, schreef iemand een maand voor de bestorming op Facebook.
Facebook verontwaardigd na nieuws over Capitool
Het moederbedrijf van Facebook, Meta, reageert verontwaardigd op het bericht. Een woordvoerder zegt dat het belachelijk is om de suggestie te wekken dat zonder Facebook geen bestorming had plaatsgevonden. „De verantwoordelijkheid voor het geweld van 6 januari ligt bij de mensen die ons Capitool aanvielen en degenen die ze hebben aangemoedigd.”
ITV-correspondent @robertmooreitv ging met de demonstranten mee het Capitool in.
Wat een reportage.
pic.twitter.com/l5Td6m5FH3— Tim de Wit (@timdewit) January 6, 2021
Gebruikers van Facebook kunnen groepen aanmaken om met mensen te praten over gedeelde interesses. Discussies in groepen over Amerikaanse politiek zouden zo verbitterd zijn geworden dat Facebook een speciale taskforce in het lieven riep in aanloop naar de verkiezingen van november 2020. Die zou honderden groepen met hatelijke berichten of oproepen tot geweld hebben verwijderd.
‘Facebook zat richting Capitool niet op te letten’
Die taskforce is kort na de verkiezingen weer opgedoekt, schrijft de krant. Ook andere controlemaatregelen zouden in die periode zijn afgebouwd. Daarop verschenen grote aantallen berichten met kritiek op de verkiezingen. Een anonieme ex-medewerker zei in The Washington Post dat „Facebook niet zat op te letten in de periode tussen de verkiezingsdag en 6 januari”.
Joe Biden ging van vrijdag op zaterdag overigens vol goede moed het jaar 2022 in.
In 2022, we’re going to keep building a better America. Happy New Year! pic.twitter.com/RWAayKDwJH
— Joe Biden (@JoeBiden) January 1, 2022
VN-rapporteur schrikt van handelen Nederlandse agenten bij coronaprotest: ‘Walgelijk politiegeweld’