Aantijgingen van klokkenluider Frances Haugen ‘slechts begin’ van Facebook-beerput
Facebook ligt onder vuur. Verantwoordelijkheid voor de bestorming van het Amerikaanse Capitool? Slechte invloed op de mentale gezondheid van jongeren? Voormalig Facebook-medewerker Frances Haugen neemt geen blad voor de mond. En volgens haar advocaat is dit „slechts het begin”.
Want advocaat John Tye meldt dat lang niet alles over het social media-platform op tafel ligt. „Er volgen meer onthullingen”, vertelde de advocaat gisteren tegen The Washington Post. Tye was zelf in 2014 klokkenluider over surveillance-praktijken van de Amerikaanse regering.
Advocaat waarschuwt voor meer beschuldigingen
Maar wat verkondigt Frances Haugen nu precies allemaal? Ze beschuldigt Facebook van het veroorzaken van polarisatie en stelt hen daardoor verantwoordelijkheid voor de bestorming van het Capitool. Maar ook blijkt volgens haar dat de apps van Facebook de geestelijke gezondheid van jonge gebruikers beschadigt. Hiervan is het social media-platform volgens haar op de hoogte. Tijdens Haugen’s tijd op de Facebook-vloer ontdekte zij ook dat winst maken hoger stond dan sociale aspecten.
En daarmee trok de oud-werknemer een beerput open. Want volgens advocaat Tye melden zich inmiddels steeds meer ex-Facebook-medewerkers bij zijn kantoor. En dat betekent dat meer klokkenluiders hun verhaal willen doen, ook van buiten de Verenigde Staten. „Er is veel interesse in Europa”, aldus Tye.
🇺🇸 Voormalige Facebook medewerker, Frances Haugen: "Een bedrijf met zo'n angstaanjagende invloed op zoveel mensen over hun diepste gedachten, gevoelens en gedrag heeft echt toezicht nodig." https://t.co/OjN4rCYS3w
— Kees (@Kees71234) October 6, 2021
Facebook ontkent aantijgingen klokkenluider Haugen
Dinsdag reageerde Facebook-topman Mark Zuckerberg op de aantijgingen. Hij ontkent dat het platform winst boven de veiligheid van gebruikers stelt. Ook de beschuldigen over de invloed op de geestelijke gezondheid van jongeren ontkrachtte hij in een verklaring. Zijn collega Nick Clegg, die bestuurder is bij Facebook, noemde de geruchten van Haugen „belachelijk” tegenover CNN. Volgens hem is een sociaal medium niet in staat om verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen te vergroten. Clegg vertelt dat de opstand kwam door mensen „die aanzetten tot geweld en dat nog verder aanmoedigden. Inclusief toenmalig president Trump.”
https://twitter.com/BiervlietR/status/1445650894360432645
Eerder kwam boven tafel dat Facebook beveilingsmaatregelen vroegtijdig uitschakelde die desinformatie moesten voorkomen. Dat was tijdens de Amerikaanse verkiezingen en de uiteindelijke bestorming van het Capitool. Daarmee zou het social media-platform volgens Haugen mede verantwoordelijk zijn voor de bestorming. Zij bracht deze bevindingen naar buiten in het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 Minutes.
Facebookstoring trof 3,5 miljard mensen, maar ‘data niet onbeschermd’