Zes jaar na dato start het megaproces tegen de daders van aanslagen in Parijs
Het kostte 130 mensenlevens en 350 mensen raakten gewond. De aanslagen in Parijs in november 2015. Concerttheater Bataclan, terrassen en voetbalstadion Stade de Franc werden het doelwit. Nu, zes jaar later, begint het grootste Franse strafproces sinds tijden.
Twintig verdachten worden berecht, zes daarvan zijn niet aanwezig bij het proces. Het is de start van een zaak die negen maanden gaat duren. Het megaproces werd eerder uitgesteld door de coronacrisis. 330 advocaten werken aan de terreurzaak en 300 slachtoffers komen aan het woord. Ook voormalig Franse president François Hollande getuigt. Het dossier is bijna een miljoen pagina’s dik.
Aanslagen in Parijs 2015
Even een sprong terug in de tijd. Op 13 november 2015 breekt er paniek uit in de straten van Parijs. Schutters openen het vuur op onschuldige bezoekers bij horecagelegenheden. Niet veel verderop bij een concert van de Eagles of Death Metal in concerttheater Bataclan, waar Eagles of Death Metal optreedt, gebeurt hetzelfde. En bij stadion Stade de Franc proberen nog drie jihadisten binnen te dringen. President François Hollande is daar aanwezig. Het lukt de aanslagplegers niet om binnen te komen en ze blazen zichzelf ter plekke op. 130 mensen overleefden de aanslagen niet.
J. P. Albertini (76), wiens zoon Stéphane (39) werd vermoord in Bataclan: Ook politiek heeft gefaald, ondanks aanslagen januari 2015 werd gevaar nog steeds onderschat. Sommige politici ontkenden zelfs dat er terroristen onder vluchtelingen Syrië konden zitten, ongelooflijk./Trouw
— Bas Belder (@BasBelderMEP) September 8, 2021
Daders van terreuraanslag
Salah Abdeslam is één van de verdachten die voorkomt in de rechtbank. Hij de enige aanslagpleger die er levend vanaf kwam. Maar er zijn meer verdachten. Medeplichtigen die bijvoorbeeld wapens en valse documenten leverden of de daders hielpen bij onderdak. Sommige verdachten wisten niet welke gruwelijkheden de daders in petto hadden.
Abdeslam is de enige schutter die de terreuraanslag overleefden. De rest van de jihadisten overleefden de aanslagen niet, zij pleegden zelfmoord. Abdeslam vluchtte na zijn daden en werd vier maanden later in het Brusselse Molenbeek gearresteerd. Of hij zal spreken tijdens zijn getuigenis, die in januari 2022 gepland staat, is nog maar de vraag.
France begins marathon trial over November 2015 Paris attacks.
The biggest trial in France's modern legal history begins on Wednesday over the November 2015 attacks on Paris that saw 130 people killed at bars, restaurants and the Bataclan concert hallhttps://t.co/7ktuTyfXFH pic.twitter.com/RTYc3zaRyD
— AFP News Agency (@AFP) September 8, 2021
Grootste Franse strafproces
Twee andere namen zijn Osama Krayem en Soufian Ayari. Zij verbleven vermoedelijk in dezelfde woningen van de daders voordat zij de aanslagen pleegden. Het tweetal zou betrokken zijn geweest bij de maak van explosieven. Ook klinken geluiden dat zij een aanslag wilden plegen op Schiphol. Gehoopt wordt dat daar tijdens het proces meer duidelijkheid is.
Van de zes verdachten die niet aanwezig zijn bij het proces, zit eentje momenteel een tienjarige straf uit in Turkije. De andere vijf zouden niet meer leven en zijn omgekomen in Irak of Syrië.
De officiële uitspraak van het proces staat gepland voor 24 en 25 mei 2022.
Nabestaande MH17-ramp: ‘Ze weten dat wij weten dat ze liegen’