Amerikanen vieren voor het eerst Juneteenth als nationale feestdag
De Verenigde Staten vieren vandaag voor het eerst Juneteenth. Sinds dit jaar is de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 19 juni een nationale feestdag.
De wet die van Juneteenth een nationale feestdag maakt, werd afgelopen week aangenomen door de volksvertegenwoordiging en ondertekend door president Joe Biden. De dag was al in veel staten een feestdag, maar landelijk was er niks afgesproken. Na de grote Black Lives Matter-protesten die afgelopen jaar plaatsvonden nadat George Floyd en andere en andere zwarte Amerikanen omkwamen door politiegeweld, kwam er steeds meer steun voor het idee van een nationale feestdag.
Ambtenaren vrij en scholen dicht
Net als met kerst, Onafhankelijkheidsdag of Columbus Day, krijgen ambtenaren een dag vrij en zijn de scholen dicht. Omdat de feestdag dit jaar in het weekend valt, gebeurde dat gisteren. Op Juneteenth zijn op veel plekken in de VS parades, braderieën en andere grote evenementen, maar vanwege de coronapandemie zijn er kleinere bijeenkomsten dan normaal.
On this day in 1865, Maj. Gen. Gordon Granger arrived in Galveston, Texas, with a message: General Order No. 3, which informed the people of Texas that all enslaved people were now free.
It was from that moment that #Juneteenth was born.
Here's the order via @USNatArchives: pic.twitter.com/5oRhpUAAXH
— Geoff Bennett (@GeoffRBennett) June 19, 2021
De naam Juneteenth is een combinatie van de woorden June (juni) en nineteenth (negentiende). Het verwijst naar de dag in 1865 waarop de laatste tot slaaf gemaakte mensen werden bevrijd. Dat gebeurde aan het einde van de burgeroorlog. President Abraham Lincoln, die de strijd won, verklaarde twee jaar eerder dat ook deze mensen vrije burgers waren. Slavernij vond daarna alleen nog plaats in de zuidelijke staten die zich hadden afgescheiden van de VS.
Keti Koti is de Nederlandse Juneteenth
In Nederland vieren we de afschaffing van de slavernij op 1 juli met Keti Koti. In Suriname is 1 juli een nationale feestdag, maar in Nederland niet. De laatste jaren wordt de roep om Keti Koti ook in Nederland een nationale feestdag te maken steeds groter, maar tot nu toe hebben de Tweede Kamer en het kabinet hier nog niet mee ingestemd. Wel wordt Keti Koti in verschillende grote steden gevierd. Ook vindt er op 1 juli een nationale herdenking plaats in het Oosterpark in Amsterdam, waar sinds 2002 het Nationaal monument slavernijverleden staat.
D66 en CU willen dat kabinet excuses aanbiedt voor slavernijverleden