Geen lege klaslokalen meer in het voortgezet onderwijs: middelbare scholen vanaf 31 mei volledig open
De meeste middelbare scholieren krijgen momenteel maar een paar dagen per week fysiek les, maar daar komt binnenkort verandering in. De middelbare scholen gaan vanaf 31 mei namelijk weer volledig open voor alle leerlingen. Het Outbreak Management Team (OMT) gaf het kabinet vandaag groen licht voor dit besluit.
Nog niet alle scholen zullen vanaf 31 mei de deuren weer volledig openen. Volgens minister Arie Slob hebben sommige middelbare scholen nog wat langer de tijd nodig om zich voor te bereiden. Het wordt daarom pas vanaf 7 juni verplicht om weer helemaal open te zijn.
Geen anderhalve meter afstand
Binnen hoeven de leerlingen geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden, maar tussen docenten en leerlingen moet dat wel. Ook moeten zowel de leerlingen als de leraren twee keer per weer een zelftest doen en blijven de basisregels gewoon gelden. Leerlingen moeten daarom extra vaak hun handen wassen en ook mondkapjes in de gang blijven voorlopig nog verplicht.
Minister Slob is erg blij met het besluit. Op school leren kinderen het beste, denkt hij. „Dat scholieren dit schooljaar nog minimaal zes weken volledig fysiek onderwijs krijgen, maakt een groot verschil. Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn.” Op 10 juli begint de zomervakantie in regio Noord.
En ook scholierenorganisatie LAKS is blij met de heropening. „Het kabinet heeft vandaag het juiste besluit genomen, zeker nu het Outbreak Management Team heeft gezegd dat dit op een verantwoorde manier kan”, zegt voorzitter Nienke Luijckx.
Vakbond niet blij met heropening middelbare scholen
In tegenstelling tot de minister is een groot deel van het onderwijspersoneel niet voor een volledige heropening van de middelbare scholen. Volgens vakbond CNV Onderwijs voelt een kwart van de docenten zich niet veilig. Dat bleek uit een onderzoek onder 1380 leden. Ook wijst de vakbond erop dat veel docenten nog niet gevaccineerd zijn.
Nu is het voortgezet onderwijs slechts gedeeltelijk open. Veel leerlingen krijgen de helft van de tijd fysiek les en werken de rest van de tijd thuis. Alleen voor eindexamenleerlingen waren de beperkingen al opgeheven.
De Jonge wil tweede AstraZeneca-prikken eerder laten zetten, huisartsen ‘moeten dat nog zien’