Amerikaanse ministerie van Justitie tapte telefoons van journalisten af
Het Amerikaanse ministerie van Justitie verzamelde gegevens van de telefoons van verslaggevers van de Washington Post. Dat gebeurde tijden het presidentschap van Donald Trump. De journalisten deden verslag van het federale onderzoek naar de banden tussen Rusland en de campagne van Trump in 2016.
Het ministerie wilde de gegevens van de journalisten hebben om erachter te komen wie er informatie over het onderzoek aan hen lekte. Ook probeerde Justitie, dat in de VS ook de rol van Openbaar Ministerie heeft, de e-mailgeschiedenis van verslaggevers in handen te krijgen.
Geschiedenis van huistelefoons, vaste telefoons en werktelefoons
De data die het ministerie in handen heeft, zijn de belgegevens van 15 april 2017 tot 31 juli 2017 van drie journalisten. Het gaat niet alleen om mobiele telefoongegevens, maar ook om de data van huistelefoons en vaste telefoons op werk.
De journalisten Ellen Nakashima, Greg Miller en Adam Entous ontvingen maandag een brief waarin zij op de hoogte werden gesteld van het afluisteren. „We zijn diep verontrust door dit machtsgebruik van de regering om toegang te krijgen tot de communicatiegegevens van journalisten”, reageert Cameron Barr. Hij is de waarnemend hoofdredacteur van de Washington Post. „Het ministerie moet onmiddellijk zijn redenen ophelderen voor deze inbreuk in de activiteiten van verslaggevers.” Hij wijst daarbij op de persvrijheid die in de Amerikaanse grondwet is vastgelegd.
Onterecht de persvrijheid inperken
Nieuwsmedia en voorvechters van de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting in de Verenigde Staten zijn al langere tijd kritisch. Ze vinden dat de pogingen van Amerikaanse regeringen om toegang te krijgen tot de communicatiegegevens van journalisten slecht is voor de persvrijheid. Ook zeggen Critici dat regeringen onterecht de persvrijheid inperken.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie gebeurt het zelden dat er telefoongegevens worden afgetapt. Het ministerie zou volgens de regels handelen. Ook benadrukt hij dat het het onderzoek niet over de journalisten gaat, maar over de mensen die geheime informatie doorspeelden naar de media.