Singapore eerste land dat ‘kipnuggets uit het lab’ goedkeurt
Geen kip uit een ei, maar een kipnugget uit het lab. In Singapore staat dat binnenkort op het menu. Singapore staat namelijk als eerste land de verkoop van kweekvlees toe. Dat meldt de Amerikaanse start-up Eat Just.
De start-up mag het kippenvlees uit bioreactoren voortaan in de Aziatische stadstaat aan de man brengen.
‘Kip’nuggets
De prijs van de kipnuggets ligt ongeveer op hetzelfde niveau als echt kippenvlees uit de duurste prijsklasse, zegt Josh Tetrick van Eat Just. Hij verwacht dat het kweekvlees uit het laboratorium al snel in een Singaporees restaurant op het menu zal staan.
Het voordeel van het proces is dat er geen dieren voor hoeven worden geslacht. De start-up gebruikt voor het kweekvlees namelijk de cellen van levende dieren. In grote bioreactoren worden er vervolgens plantaardige voedingsstoffen aan toegevoegd die ervoor zorgen dat de cellen uitgroeien tot ‘echte’ stukjes vlees.
Het bedrijf hoopt met het gekweekte vlees de voetafdruk die de vleesconsumptie op het milieu heeft te verkleinen. Naar schatting van de onderneming zal in 2050 de productie van vlees met 70 procent gegroeid zijn. Dit gaat gepaard met veeteelt, ontbossing, methaanuitstoot en dierenleed. Met het kweekvlees wil de organisatie dit verminderen.
Zodra productie volledig diervrij is heeft niemand nog behoefte aan #kweekvlees 😉 Dus #govegan en doe goed voor mens, dier en planeet! Onze #energietransitie kan niet zonder jouw #eiwittransitie! Stop met #vlees en #zuivel. Kies voor #plantaardig en #act4sdgs #ActOnClimate!! https://t.co/OJEdIZHCgl
— Robert Ruitenbeek 🌱 (@RRMMLX) October 4, 2018
Diervrij vlees in Nederland
Nederland blijft op het gebied van kweekvlees niet achter. Oprichters van het Nederlandse Mosa Meat haalden zeven jaar geleden de wereldpers met hun gekweekte ‘hamburger’. Naar verwachting kunnen we de eerste hamburgers en gehaktballen van Mosa in 2023 in de winkelschappen zien liggen. Wel is gebleken dat het relatief duur is om dit kweekvlees te fabriceren.
Maar hoe wordt de nieuwe trend ontvangen door de bevolking? Het is maar de vraag of markt en maatschappij het kweekvlees of de kunstmatig geproduceerde vleesproducten wel willen accepteren, kopen en nuttigen.
Lees ook: Boer en milieuactivist hebben elkaar eindelijk gevonden: statiegeld op blikjes