Trump vs. Biden: wie gaat ervandoor met de winst op election day?
Het is misschien wel een van de spannendste en meest polariserende verkiezingen van de moderne tijd. De strijd tussen president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden is nog in volle gang. En waarschijnlijk zal die strijd zelfs na het tellen van de stemmen nog even doorgaan.
Trump heeft namelijk meerdere keren in het midden gelaten of hij de macht wel vreedzaam over zal dragen als hij verliest. Maar hoe groot is die kans eigenlijk? Wie zijn de twee presidentskandidaten en waar staan ze voor?
Huidige president
Veelal bekend om zijn controversiële uitspraken (grab ’em by the pussy), zijn vele tweets en zijn virale TikTok-dansje: Donald Trump (74). De huidige president zwaait al vier jaar met de scepter in het Witte Huis, in 2016 won hij van de Democraat Hillary Clinton. Zij had weliswaar de meeste stemmen, maar Trump de meeste kiesmannen. Dus zo geschiedde: in januari 2017 werd Trump ingezworen als president. Sindsdien is er nogal veel gebeurd in ‘the land of the free’.
Al tijdens zijn campagne profileerde Trump zichzelf als een anti-immigratiekandidaat. Zo zal het je niet ontgaan zijn dat hij pleitte voor een muur tussen de VS en Mexico, om de, volgens hem, „verkrachters en drugdealers” buiten te houden. Dat is hem niet helemaal gelukt, want die muur is er vier jaar later nog niet. De bouw is weliswaar begonnen, maar die wordt niet betaald door Mexico, zoals Trump keer op keer beloofde.
https://twitter.com/neConstellation/status/1323462151382605824
Ook beloofde hij tijdens zijn campagne en daarna dat hij de zorgwet Obamacare zou afschaffen. Die belofte heeft hij ook nog niet waar kunnen maken. Daarnaast lanceerde Trump een handelsoorlog tegen China, en zette hij de financiering aan de World Health Organisation (WHO) stop. Dat was omdat de WHO zich, volgens hem, niet kritisch gebied opstelde tegenover China. Onder Trumps coronabeleid stierven ruim 230.000 Amerikanen aan de gevolgen van het virus.
De Democraten zijn het vaak oneens met de president, bijvoorbeeld over de aanpak van de coronacrisis, het migratiebeleid of het politiegeweld in de VS. In 2019 werd tegen Trump een afzettingsprocedure gestart omdat hij aan Oekraïne informatie had gevraagd over Joe Biden.
In 2016 voerde Trump de slogan Make America Great Again, nu gaat het ook om Keep America Great. Het is hem, samen met de huidige vicepresident, Mike Pence, vooral te doen om de economie. Tijdens het eerste verkiezingsdebat tussen de twee presidentskandidaten verweet Trump Biden dan ook dat hij de economie weer wil platleggen. Wel claimde de president dat zijn eigen regering „de beste economie ooit” heeft gebouwd.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 3, 2020
Zijn uitdager: Joe Biden
Joe Biden (77) kennen we als voormalig vicepresident onder Barack Obama. Ooit was hij een van de jongste senatoren in de Amerikaanse geschiedenis, tijdens deze verkiezing heeft hij de kans de oudste president te worden. Hij liet dan ook al weten maar vier jaar president te willen zijn, bij de volgende verkiezingen doet hij dus niet mee.
Waar Donald Trump vrij welgesteld is, zet Biden zichzelf meerdere malen neer als ‘middle-class Joe’. Ook grapte hij wel eens dat hij „de armste persoon” in het Congres was. Maar de laatste jaren is dat veranderd: hij verdiende miljoenen met boekverkopen en door het geven van speeches.
Desalniettemin zet Biden zich bij deze verkiezingen vooral in voor de middenklasse in Amerika, zegt hij zelf. Zo wil hij bijvoorbeeld de belastingen verlagen voor mensen die tot de middenklasse behoren. Voor de rijken in Amerika gaat de belasting juist omhoog. Daarnaast heeft Biden belooft dat een coronavaccin – wanneer die beschikbaar en veilig is – gratis beschikbaar zal zijn voor alle Amerikanen. „Of je nu wel of niet verzekerd bent”, zei de Democraat.
Under President Trump:
– Over 230,000 Americans have died from COVID-19
– 30 million people have lost hours, paychecks, or jobs
– Nearly one in five small businesses have closedAre you better off than you were four years ago?
— Joe Biden (@JoeBiden) November 3, 2020
Tijdens deze race heeft Biden een vrouw gekozen als ‘running mate’, mogelijk vicepresident. Dat is Kamala Harris, een Democratische senator. Het debat tussen haar en de andere optie voor vicepresident, Mike Pence, verliep een stuk minder chaotisch dan het eerste debat tussen de twee presidentskandidaten. Ze botsten wel over onder meer het coronavirus, abortus, China en gezondheidszorg.
Biden aan kop in peilingen
In 2016, tijdens de vorige presidentsverkiezingen in de VS, stond Trump achter in de peilingen. Het leek alsof Hillary Clinton verzekerd was van de winst, maar uiteindelijk moest zij haar nederlaag erkennen. Dit jaar staat de Democratische uitdager van Trump weer aan kop. Volgens landelijke peilingen heeft Biden de meeste kans op de winst. Maar het zou zo kunnen gebeuren dat de geschiedenis zich herhaalt.
Er zijn namelijk een paar cruciale ‘swing states’ die de verkiezingen kunnen bepalen. Swing states zijn staten waarvan vooraf niet vastligt op welke kandidaat ze stemmen. In sommige staten zoals Californië is dat wel zo, daar stemmen de inwoners bij de meeste verkiezingen op de Democratische kandidaat. Maar in bijvoorbeeld Florida kan het beide kanten opgaan. Als een van beide kandidaten in die staten weet te overwinnen, wordt de winkans aanzienlijk groter.
De vraag is nog maar net of we op woensdagochtend (Nederlandse tijd) de uitslag zullen hebben. Vaak is dat wel zo, maar tijdens deze verkiezing is er meer dan ooit via de post gestemd. Tientallen miljoenen Amerikanen deden dat vanwege de coronacrisis. Het kan dagen duren om alle briefstemmen (die Trump „fraudegevoelig” noemt) te tellen. Het zou dus kunnen dat we nog een tijd in spanning zitten.
Lees ook: Biden voelt ‘grote overwinning’ aankomen in verkiezingen, maar Trump ook