Bijna honderd dode grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland
Bij een massale stranding bij de Chatham Eilanden zijn bijna honderd grienden omgekomen. De Chatham Eilanden is een afgelegen archipel die deel uitmaakt van Nieuw-Zeeland. Volgens de natuurbescherming in het gebied spoelden de dieren afgelopen weekend al aan.
Het is erg lastig om de dieren te redden: de Chatham Eilanden liggen zo’n 800 kilometer ten zuiden van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. 69 van de dieren waren al dood toen de reddingswerkers aankwamen, zegt een ambtenaar van het departement van natuurbescherming. Er zijn ook 28 grienden geëuthanaseerd.
"On average more than 300 #dolphins and #whales strand on #NewZealand beaches each year. According to local #Indigenous tribes, #whale #strandings are becoming bigger and more complex, with more deaths occurring." #ChathamIslands #WhaleStrandings #PilotWhales #Dolphins pic.twitter.com/budyOddzBQ
— 📚 🐦 Cheryl 🐾 🧢 (@CherylMorrisW) November 25, 2020
Witte haaien
Volgens de beambte moesten de dieren worden afgemaakt „vanwege de slechte zee-omstandigheden en vrijwel de zekerheid dat er witte haaien in de buurt waren die door de stranding zouden worden aangetrokken”. De lokale Maori-gemeenschap heeft een ceremonie gehouden voor de geesten van de omgekomen walvissen. De kadavers zijn ter plekke achtergelaten om op natuurlijke wijze te ontbinden.
We're saddened to hear of a mass pilot whale stranding earlier this week on the Chatham Islands. More than 100 pilot whales and bottlenose dolphins stranded over the weekend at this very remote location.
Photo: Sam in the Wild pic.twitter.com/eK7QSP9nsl
— Project Jonah (@ProjectJonah) November 24, 2020
Zo’n massale aanspoeling is vaker voorgekomen bij de Chatham Eilanden. In 1918 was dat de plek des onheils van de grootste massastranding ooit in de Nieuw-Zeelandse geschiedenis. Toen spoelden er zo’n duizend walvissen aan.
Grienden worden maximaal ongeveer zes meter lang en zijn de meest voorkomende walvissoort in Nieuw-Zeelandse wateren. De oorzaak van massastrandingen blijft vooralsnog onbekend, ondanks dat wetenschappers er al decennia achter proberen te komen.
Dolfijnen op Zeeuws strand
Dit weekend spoelden er in ons land twee dolfijnen aan. Zaterdag de eerste, bij Zierikzee. Zondag de tweede aan de Zeeuwse kust, bij Breskens. Beide dieren spoelden levend aan, maar overleden later, meldde SOS Dolfijn.
„Een levend gestrande dolfijn is altijd een dier in nood en de toestand van een dier op het strand kan snel verslechteren, dus werd er direct een plan gemaakt”, meldde de natuurorganisatie die noodhulp verleent aan walvisachtigen. Maar de hulp mocht niet meer baten.
Opnieuw een gewone dolfijn aangespoeld en overleden. Ditmaal op het strand bij Breskens. https://t.co/on5Mvt2eF7 pic.twitter.com/8nNbV156Rv
— SOSDolfijn (@SOSDolfijn) November 22, 2020
Lees ook: Schotland maakt als eerste land ter wereld tampons en maandverband gratis