Jongeren eisen dat Europese Commissie landbouwbeleid terugtrekt
Het vrijdag in het Europees Parlement overeengekomen Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) maakt het vrijwel onmogelijk om de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs te halen. Daarmee brengt dat GLB ecosystemen en dieren in gevaar. Enkele jongeren- en milieuorganisaties eisen dat de Europese Commissie het weer intrekt.
De afgelopen dagen protesteerden veel groeperingen met de hashtag #VoteThisCAPdown op social media. Het afgesproken GLB heet in het Engels Common Agricultural Policy (CAP). „Dagelijks krijgen wij van politici te horen hoe inspirerend we wel niet zijn. Maar het is duidelijk dat ze dit niet menen, anders zouden ze niet keer op keer onze toekomst verder in gevaar brengen met slecht beleid”, zegt Ianthe Minnaert (17 jaar) van Fridays for Future Nederland.
De politici hebbeb wederom niet geluisterd, het gemeenschappelijke landbouwbeleid is aangenomen…. Maar dit accepteren wij niet! #WithdrawTheCAP #VoteThisCAPdown dus nu samen met @vikingcson een persbericht aan het schrijven voor @ForFutureNL pic.twitter.com/6ezPCi3yVo
— iantheminnaert – she/they (@iantheminnaert) October 23, 2020
Dear MEPs, your vague distant climate targets will have no meaning if you fail to #VoteThisCAPdown and keep supporting the commercial lobby interests.
This is your chance to turn empty words into action. The eyes of future generations are upon you. No more excuses.#FututreOfCAP pic.twitter.com/Z60fWqnZd0— Greta Thunberg (@GretaThunberg) October 23, 2020
Once again organisations are putting profit above people and planet. #VoteThisCAPdown https://t.co/tJg9BXlLl5
— YouthStrike4ClimateGuildford (@YouthStrike4Gfd) October 24, 2020
Het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (of Common Agricultural Policy) is het deel van het EU-budget dat naar de agrarische sector gaat. Het gaat om ongeveer een derde van de EU-begroting. Volgens actiegroep Extinction Rebellion wordt dat geld ongelijk verdeeld en gaat een „disproportioneel” deel naar grote landbouwbedrijven en bioindustrie.
Oneerlijk en schadelijk
Dat is oneerlijk voor kleine boeren en schadelijk voor de natuur, stellen de organisaties. „30 procent van het beschikbare belastinggeld gaat nu naar de grote spelers in het veld, zonder dat hier ook maar enige eisen of voorwaarden aan verbonden zijn”, staat in een verklaring. Het Europees Parlement wil aan de honderden miljarden aan Europese inkomenssteun strengere klimaat- en milieuvoorwaarden verbinden.
Lees ook: Actie voor KiKa: 15.000 knuffelberen op tribunes Abe Lenstra-stadion