Gwen van Poorten: ‘Hoe oneerlijk is het dat zoveel jonge vrouwen in deze posities terechtkomen?’
Renuka Sherpa was 11 jaar oud toen ze voor het eerst verkracht werd door een oude man. Daarna kwam het jonge meisje uit Nepal terecht in een bar, waar ze werd gedwongen om klanten seksueel te bevredigen. Ze schaamde zich diep, maar haar stem laten horen om aangifte te doen, durfde ze niet.
Renuka is een van de vele slachtoffers van seksuele uitbuiting. Wist je dat er jaarlijks wereldwijd 2 miljoen kinderen seksueel uitgebuit worden? En minder dan 1 procent van de daders wordt veroordeeld. Dit moet stoppen vindt organisatie Free a Girl, vandaar dat ze vandaag iedereen oproepen om hun stem te laten horen met de campagne #voiceforjustice. Metro sprak met Free a Girl-ambassadrice en presentatrice Gwen van Poorten.
Heftigste reis ooit
„Ik snap dat het niet leuk of gezellig is om over seksuele uitbuiting van kinderen te praten. Ik ben ook wel eens bij een tv-show geweest en dan vroegen ze of ik het niet ergens anders over kon hebben. Maar deze verhalen moeten we juist vertellen! De verhalen van deze jonge meisjes moeten gehoord worden”, vertelt Gwen. Ze is nu bijna drie jaar ambassadrice voor Free a Girl en reisde onder andere af naar Brazilië, Laos en Thailand waar ze sprak met jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting.
„Mijn eerste reis was naar Fortaleza en dat was mijn meest heftige reis ooit. De kinderen daar worden geboren in ellende. Hun ouders zitten in bendes of dealen drugs. Ik voelde me zo machteloos. Het is maar net waar je wiegje staat, maar wij hadden dat ook kunnen zijn.”
Achterlijke regels van pooiers en diepe angst
Gwen vertelt dat ze in Laos en Thailand heeft gesproken met meisjes die op zeer jonge leeftijd worden weggehaald bij hun ouders. „Als je wil kun je in Thailand binnen een half uur een jong meisje op je hotelkamer hebben.” Gwen was eerder wel op vakantie geweest in Thailand, maar tijdens haar reis voor Free a Girl zag ze hele andere dingen. „Jonge meisjes staan daar met nummers om hun nek in een bar te dansen en worden geboekt voor een lapdance of seks in een hotel. En die pooiers hebben achterlijke regels, als de meisjes ongesteld zijn bijvoorbeeld moeten ze geld betalen aan hun pooier.”
Taboe is groot
De shame-and blame cultuur in bijvoorbeeld Nepal zorgt ervoor dat veel slachtoffers uit schaamte hun familie niets vertellen. Het taboe is heel groot. Zo worden meisjes vaak verweten dat het hun eigen schuld is omdat ze valse beloftes geloofden. Ook zijn slachtoffers bang voor de daders. Ze zitten in een web vast, waar ze zonder hulp nooit meer uit zouden komen.
Vooral na haar reizen bleef Gwen met een gevoel van boosheid en verdriet rondlopen. „Ik heb veel gehuild. Hoe f*cking oneerlijk is het dat zoveel jonge meisjes in deze posities terecht komen? En hoe f*cking bizar is het dat de daders nog steeds ongestraft kunnen rondlopen?”
„We moeten laten zien dat we achter de slachtoffers staan, dat we ze kunnen helpen aan een toekomst en dat we er samen voor vechten de daders de straf te geven die ze verdienen. Zonder iets te doen, wordt het probleem alleen maar groter. En het is al veel te groot. Er moet actie komen. Nu!”, laat Evelien Hölsken, oprichtster van Free a Girl, weten.
Wereldwijde oproep
Daarom luidt de organisatie samen met wereldberoemde vrouwen als Famke Janssen, Nadia Murad, Yolanthe Cabau, Ruth Jacott, Isa Hoes, Merel Westrik en vele anderen de noodklok tegen seksuele exploitatie van jonge meisjes en straffeloosheid. De #voiceforjustice campagne is een wereldwijde oproep van vrouwen aan alle vrouwen. Zo willen ze Renuka Sherpa, een slachtoffer van seksuele uitbuiting en een studente van de School for Justice in Nepal, een stem te geven die haar zal steunen en motiveren om aangifte te doen tegen de criminelen die haar seksueel hebben uitgebuit. Het grotere doel is dat vele andere slachtoffers haar voorbeeld zullen volgen en ook aangifte zullen doen.
„Ook al wonen de meeste meiden aan de andere kant van de wereld. Wat maakt dat uit? Zij kunnen er ook niets aan doen dat ze daar geboren zijn.” Met deze campagne laten invloedrijke vrouwen wereldwijd hun stem horen, net zoals Gwen: „De cirkel kan alleen doorbroken worden als de daders worden gepakt, maar dat kan pas als de meisjes aangifte doen. De meisjes hebben zelfvertrouwen nodig. Ze moeten gehoord worden en hun verhaal vertellen. Hoe mooi is het dat je met het laten horen van je stem iemand kan helpen? Laat je stem horen, schud de wereld wakker!”
Free a Girl
Free a Girl is een internationale organisatie die zich wereldwijd inzet voor het bevrijden van minderjarige meisjes van seksuele exploitatie, empowerment van de meisjes en het bestrijden van straffeloosheid. De afgelopen 12 jaar hebben ze bijna 5.000 meisjes kunnen bevrijden.
- Jaarlijks zijn er 2 miljoen minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting, maar nog geen 1 procent van de daders wordt berecht.
- Gemiddeld duurt het twee jaar voor een kind ontsnapt uit of bevrijd wordt uit seksuele exploitatie.
- Mensenhandel is de snelst groeiende criminele sector waarbij 150 miljard wordt verdiend per jaar.
- Covid-19 zorgt voor nog meer urgentie om in actie te komen. Door extreme armoede worden families soms gedwongen hun kinderen aan mensenhandelaars af te geven. Daders gaan online te werk door filmmateriaal van misbruik te verkopen.
Lees ook: Corona heeft invloed op vriendschappen: ‘Virtueel contact zal het ‘echte’ nooit vervangen’