Franse justitie vervolgt man omdat hij foto van onthoofde leraar likete
In Frankrijk wordt een 22-jarige man vervolgd voor het verheerlijken van terrorisme, omdat hij op Twitter een gruwelijke foto van de vermoorde leraar Samuel Paty had geliked. De leraar werd afgelopen week onthoofd door een 18-jarige man van Tsjetsjeense komaf.
De openbaar aanklager in de stad Blois vertelde zondag dat de verdachte, ook van Tsjetsjeense komaf, al eerder in beeld was van de autoriteiten.
Hij kwam destijds in beeld bij de autoriteiten, omdat hij zijn steun voor de aanslag op Charlie Hebdo in 2015 had uitgesproken. Door die terreurdaad van islamitische extremisten kwamen twaalf mensen om het leven. Net als bij de moord op docent Paty vormden spotprenten van de profeet Mohammed de aanleiding.
This..🔥🔥
Charlie Hebdo cartoon in French cities to express solidarity with Samuel Paty.. pic.twitter.com/8WgzsSBIJo— Mowgli ☭🌹🍉 (@comrade_mowgli) October 23, 2020
Cartoons in les
Tijdens zijn les over de vrijheid van meningsuiting had Paty Mohammed-cartoons laten zien. Dat was de reden voor de 18-jarige dader om de leraar op straat te onthoofden. Hij werd doodgeschoten door de politie, maar niet voordat hij een foto van zijn slachtoffer online had gezet. De 22-jarige man die nu vastzit, likete die.
Een foto ‘liken’ op Twitter kan door op een hartjessymbool eronder te klikken. Het is uitzonderlijk dat daarvoor iemand wordt vervolgd in Frankrijk.
#StandWithFrance
After the brutal murder of teacher Samuel Paty, France is once more debating its core values. "It's all up to the individual," says Romy Strassenburg, former editor-in-chief at Charlie Hebdo’s German edition.
Retweet For SUPPORT 🔥🙏🙏 pic.twitter.com/764PtKThGQ— Yuvraj Pratap Rao 🇮🇳 (@yuvrajuv444) October 25, 2020
In actie tegen moslimextremisme
Na de moord op de leraar zijn de Franse autoriteiten in actie gekomen tegen individuen en organisaties die zij verdenken van het steunen of aanwakkeren van moslimextremisme.
Volgens de aanklager ontkent de 22-jarige man die is opgepakt dat hij is geradicaliseerd. Bij een huiszoeking zijn diverse messen en „andere wapens”, die de aanklager niet nader benoemde, aangetroffen.
Het afbeelden van de profeet geldt in streng islamitische kringen als een ernstig vergrijp. In een land als Frankrijk is juist de satire een belangrijke traditie en is religiekritiek in deze vorm gemeengoed.
Lees ook: Keihard coronabeleid in Spanje, premier Bulgarije besmet