Britten claimen doorbraak met goedkoop medicijn tegen corona
Een goedkope ontstekingsremmer verbetert de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten. Het is als zodanig de eerste behandeling, melden onderzoekers van de universiteit van het Britse Oxford. Het gaat om het medicijn dexamethason.
De wetenschappers spreken over een enorme doorbraak.
De sterfgevallen bij patiënten die hulp nodig hadden bij het ademen waren in een periode van vier weken lager bij diegenen die een lage dosis van de ontstekingsremmer kregen, in vergelijking met patiënten met standaardzorg. De studie is voortijdig stopgezet door de belangrijke voorlopige resultaten.
Aantal sterfgevallen met medicijn verminderd
Behandeling met dexamethason verminderde het aantal sterfgevallen met een derde van de patiënten aan de beademing. Bij degenen die alleen zuurstof kregen ging het om een vijfde minder. Er is geen positief effect vastgesteld bij patiënten die geen ademhalingsondersteuning nodig hadden.
De studie met ontstekingsremmers maakt deel uit van de wereldwijde koortsachtige zoektocht van artsen en bedrijven naar behandelingen tegen het coronavirus, waaraan wereldwijd al zo’n 440.000 mensen stierven.
‘Belangrijkste onderzoeksresultaat tot nu toe’
Een topadviseur van de Britse regering voor gezondheidszaken, Chris Whitty, spreekt op Twitter over het belangrijkste onderzoeksresultaat in de strijd tegen het coronavirus tot nu toe.
This is the most important trial result for COVID-19 so far. Significiant reduction in mortality in those requiring oxygen or ventilation from a widely available, safe and well known drug. Many thanks to those who took part and made it happen. It will save lives around the world. https://t.co/zRIaHulHOe
— Professor Chris Whitty (@CMO_England) June 16, 2020
‘Levens in de hele wereld redden’
„Aanzienlijke vermindering van sterfte bij mensen die zuurstof of beademing nodig hebben door een algemeen verkrijgbaar, veilig en bekend medicijn. Het zal over de hele wereld levens redden.”
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Nederland, noemt de uitkomsten hoopvol. „Het is een onderbouwing dat het bij zulke ernstig zieke patiënten kan helpen en de sterfte verder kan verlagen”, zegt hij. Volgens Kuipers is het wel belangrijk om verder onderzoek te doen om te kijken bij welke groep het middel het beste werkt.
Lees ook: Nederland koopt miljoenen doses van onaf vaccin uit Groot-Brittannië
Lees ook: Grote evenementen moeten wachten op een coronavaccin