Volt vertrekt van X: ‘Giftig, geopolitiek wapen’
Volt vertrekt aanstaande maandag van het sociale mediaplatform X, laat de partij weten. Volgens partijleider Laurens Dassen heeft eigenaar en techmiljardair Elon Musk, die aankomend president Donald Trump steunt en adviseert, er een „giftig, geopolitiek wapen” van gemaakt.
Volt hoopt dat andere politieke partijen het voorbeeld volgen. „Den Haag kan niet langer toekijken hoe een Amerikaanse techmiljardair ons verdeelt en verzwakt.”
Bovendien wil de partij betere regulering van techbedrijven vanuit Europa. Ook moet er een Europees alternatief komen voor het sociale medium, vindt Volt. „Zo doorbreken we het monopolie van Amerikaanse techbedrijven over onze digitale dorpspleinen.”
Volt blijft nog wel actief op de platformen Bluesky en Mastodon.
GroenLinks-PvdA blijft (nog) op X
Of andere partijen volgen, is nog maar de vraag. GroenLinks-PvdA heeft al aangegeven dit niet te doen, zo zei fractieleider Frans Timmermans vrijdagavond bij het tv-programma Café Kockelmann. Hij heeft net als Volt kritiek op het beleid van X, maar ziet het handhaven van Europese regels hierover eerder als een oplossing.
„Wij denken dat we nog mensen kunnen bereiken met onze boodschap op Twitter”, aldus Timmermans, verwijzend naar de naam die X had voordat Elon Musk eigenaar werd van het sociale medium.
Sociale media
Het besluit van Volt komt vlak na de oproep aan de overheid van Nederlandse internetorganisaties om te stoppen met sociale media zoals Instagram, Facebook en X. Volgens hen zijn de platforms een bedreiging voor de rechtsstaat en onze vrijheid. De techreuzen achter deze apps zouden vooral uit zijn op politieke invloed, stellen de organisaties in een gezamenlijke oproep.
„Het publieke debat wordt gestuurd door partijen die alleen winst voor ogen hebben, zonder oog voor gebruikers. Dit leidt tot gevaarlijke polarisatie”, zo zijn de vijf organisaties, waaronder Bits of Freedom en WAAG Futurelab, van mening.
‘Belangrijk communicatiemidde’
Vooralsnog ziet Dick Schoof geen reden om gehoor te geven aan de oproep. „Sociale media zijn voor de overheid een belangrijk communicatiemiddel”, zei hij vrijdag tegen de NOS. „Als we deze platforms verlaten, verliezen we een directe lijn met veel Nederlanders.”
Wel blijft Schoof alert op de ontwikkelingen: „We gaan ervan uit dat deze bedrijven zich houden aan Europese afspraken, zoals de Digital Services Act. Die wet dwingt platforms om op te treden tegen illegale content en beperkt hun advertentiemogelijkheden.”
Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Ik ben de enige in onze familie met minder geld’