Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Zorgen om tempo waarin jongeren online radicaliseren: ‘Leven in onrustige tijd’

Jongeren met sympathie voor rechts-terroristische of jihadistische denkbeelden lijken online steeds vaker én sneller te radicaliseren. Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het vandaag verschenen Dreigingsbeleid. De snelheid waarin dit gebeurt noemt de organisatie zorgelijk. Het dreigingsniveau blijft dan ook 4 (substantieel), het op een na hoogste niveau.

In Nederland zijn er waarschijnlijk enkele honderden jongeren actief in bijvoorbeeld extreemrechtse of radicaal-islamitische chatgroepen. Sommigen van hen zijn niet ouder dan 14 jaar. Volgens de NCTV is de kans dat jongeren, die in zo’n omgeving actief zijn, de daad bij het woord voegen en een geweldsdaad plegen ‘reëel’. 

De afgelopen jaren werden er al jongeren opgepakt voor het plannen en voorbereiden van aanslagen. Bij de politie en het Openbaar Ministerie zijn tientallen kinderen en jongeren tussen de 12 en 20 jaar in beeld, die onder meer terroristische propaganda zouden verspreiden. 

‘Terroristische dreiging blijft hoog’

„We leven in een onrustige tijd. Er gaat veel aandacht uit naar geopolitieke thema’s – zoals de Russische agressieoorlog in Oekraïne en de spanningen in het Midden-Oosten”, zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg. „We moeten niet vergeten dat de terroristische dreiging hoog blijft, onder meer door de aanhoudende hoge dreiging vanuit het jihadisme en toenemende online radicalisering onder jongeren. Die zijn vatbaar voor zowel jihadistische als rechts-extremistische ideologieën.”

Oorlog in Gaza

Net als in de vorige dreigingsbeelden ziet de NCTV de oorlog in Gaza als een belangrijke aanjager voor de jihadistische dreiging in Europa. Groepen als ISIS en al-Qaeda gebruiken het conflict in hun propaganda en proberen hun aanhangers aan te zetten tot aanslagen in het Westen. Jongeren die zich online bewegen in jihadistische kringen, komen volgens de NCTV dan ook relatief eenvoudig in aanraking met dergelijke groepen.

Ook de actiebereidheid van nieuwe groepen rechts-extremisten is volgens de NCTV toegenomen. „Deze beweging ondermijnt met haar boodschap van witte superioriteit en haat jegens minderheden de democratische rechtsorde. Sommige aanhangers deinzen bovendien niet terug voor racistisch gemotiveerd geweld.”

Voor het eerst soevereinen vervolgd

En dan zijn er nog de zelfverklaarde soevereinen. Dat zijn mensen die zich radicaal afkeren van de samenleving. Volgens de NCTV gaat ook hier een geweldsdreiging vanuit. Zo worden er voor het eerst acht mensen, die zich soeverein noemen, vervolgd. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Drie van hen zouden uit zijn geweest op een gewelddadige confrontatie met lokale gezagsdragers.

Fitness video’s op TikTok hebben schadelijke invloed op jongeren, waarschuwen onderzoekers

Nederlanders bewegen te weinig, maar met deze kleine aanpassingen voldoe je wél aan de richtlijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties