Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 17 dec 2024
Leestijd: 2 minuten

D66 wil minimumleeftijd van 15 jaar voor sociale media: ‘Niet bestand tegen eindeloos scrollen’

D66 wil een minimumleeftijd van 15 jaar voor social media. Het kabinet moet zich er hard voor maken dat dit in Europees verband wordt geregeld, vindt de partij. Nederland zou daarin niet alleen staan; Frankrijk en Denemarken roepen al langer op voor de hele EU een grens van 15 jaar in te stellen.

Jongeren zijn niet opgewassen tegen de „verslavende algoritmes” van apps als TikTok, YouTube, Snapchat en Instagram, zegt D66-Kamerlid Hanneke van der Werf tegen persbureau ANP. „Ze zijn niet bestand tegen eindeloos scrollen, wat hun zelfbeeld verstoort, hun tijd afneemt en schoolprestaties negatief beïnvloedt. Ouders zien dit ook en vragen om hulp.”

Sociale media 

Europese regels schrijven voor dat jongeren onder de 16 alleen met toestemming van hun ouders een account mogen aanmaken op social media. Verder is het aan techbedrijven om te bepalen wie van hun diensten gebruik mag maken. Dat moet anders, vindt Van der Werf. „Nederland laat sigarettenfabrikanten ook niet zelf hun leeftijdsgrens bepalen en controleren.”

De Europees bepaalde leeftijdsgrens moet wat D66 betreft specifiek gaan gelden voor apps die gebruikmaken van algoritmes die gebruikers uitnodigen om eindeloos te blijven scrollen door voor hen op maat geselecteerde content. Daar hoort WhatsApp bijvoorbeeld niet bij.

Waterdicht

Maar is het wetsvoorstel wel zo waterdicht? „De techreuzen moeten zelf een waterdicht leeftijdsverificatiesysteem maken. En dat kan gewoon, alleen hebben ze er geen belang bij. Ik vind dat er regels moeten komen dat ze dat wél doen. En vervolgens kunnen we dan gewoon handhaven. Met controles en desnoods met boetes”, zegt Van der Werf tegen RTL Nieuws.

Australië

In Australië is sinds eind vorige maand sociale media verboden voor jongeren onder de 16 jaar. „We hebben geluisterd naar de wanhoopskreten van ouders met kinderen die lijden onder sociale media”, zei Labor-senator en voorvechter van de wet Jenny McAllister destijds. De wet houdt in dat platforms zoals Facebook, Instagram, TikTok, X en Snapchat een leeftijdsgrens invoeren en deze ook controleren. Als ze dit niet goed doen en er alsnog (te) jongere kinderen op hun platform komen, kunnen ze boetes krijgen tot omgerekend zo’n 31 miljoen euro.

Diederik Gommers luidt noodklok over toekomst van zorg: ‘We gaan Amerika achterna’

Is Martien Meiland binnenkort bij Vandaag Inside te zien? ‘Ik kijk altijd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties