Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Komt er een ‘vaccinatieplicht bij nood’ op de kinderopvang? Als het aan D66 en VVD ligt wel

Iedereen met kinderen die naar de kinderopvang gaan, weet: daar gaan nogal eens wat virusjes rond. Maar niet elk kind kan gevaccineerd worden, omdat ze te jong of ziek zijn. Daarom moeten de oudere en gezonde kinderen de anderen ‘beschermen’. Toch daalt de vaccinatiegraad al tijden: moet er een vaccinatieplicht op de kinderopvang komen?

VVD en D66 hebben een initiatiefwet ingediend om bij hoge nood dreumesen en peuters alleen toe te laten tot de opvang als ze gevaccineerd zijn. En wat betekent ‘hoge nood’ dan? Dat is als het percentage gevaccineerde kinderen onder de „kritische grens” van 92 procent zakt. Daarna wordt de kans volgens de partijen te groot dat ziektes als de mazelen rondgaan onder kinderen.

‘Bij hoge nood vaccinatieplicht op kinderopvang’

In het Rijksvaccinatieprogramma staan een aantal prikken die kinderen op een specifieke leeftijd krijgen, zodat ze beschermd zijn tegen dertien ernstige infectieziekten. De deelname hieraan is vrijwillig, maar de overheid probeert ouders wel over te halen dat zoveel mogelijk te doen.

Dat lijkt echter niet bijster goed te lukken: de laatste jaren zakt het percentage gevaccineerde kinderen. De groepsimmuniteit komt daarom in gevaar. Groepsimmuniteit betekent dat zoveel mensen wél gevaccineerd zijn tegen een bepaalde ziekte, dat het virus de kans niet krijgt zich te verspreiden. Ook als er dus een bepaald percentage mensen niet gevaccineerd is. In Nederland is het percentage kinderen dat is geprikt tegen de mazelen bijvoorbeeld al jaren onder de grens van 95 procent die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verantwoord is.

„We moeten ervoor zorgen dat de kinderopvang een veilige plek blijft, waar kinderen beschermd zijn tegen ernstige ziekten”, vindt Wieke Paulusma (D66), een van de indieners van het wetsvoorstel.

Vaccineren blijft een keuze, maar mogelijk met ‘een consequentie’ bij weigering

VVD en D66 vinden dat alleen gevaccineerde kinderen de kinderopvang in mogen als de vaccinatiegraad te laag is. Op deze manier behouden ouders de keuze om hun kind al dan niet te laten vaccineren, zeggen Paulusma en mede-indiener Judith Tielen (VVD). Maar door deze regel wordt „wel een consequentie aan deze keuze” verbonden. De Kamerleden stellen daarnaast voor dat medewerkers moeten zijn geprikt voor ten minste de bof, de mazelen, rodehond en kinkhoest.

Nederland zou niet het eerste land zijn met een dergelijke verplichting, mochten de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan met het voorstel. In bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Australië is een dergelijke regel al van kracht en stijgt de vaccinatiegraad ook weer, benoemen VVD en D66.

Het plan is vandaag openbaar gemaakt, zodat ouders, artsen en andere belanghebbenden hun mening erover kunnen geven. De Tweede Kamer gaat op een later moment in debat over het wetsvoorstel.

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker, hoe zorg je voor je borsten?

Opa Cor hartverwarmend, met Johan Derksen als lijk en Matthijs van Nieuwkerk als politieagent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties