Financiële bijstand voor minima verschilt flink per gemeente, hier ben je het slechtste af
De financiële bijstand van minima verschilt flink per gemeente. Dat meldt vakbond FNV, dat in een onderzoek meer dan zeventig gemeenten onder de loep nam. Uit het rapport van de vakbond blijkt dat in gelijke situaties mensen soms wel 800 tot 900 euro per jaar minder kunnen ontvangen, afhankelijk van waar ze wonen. De vakbond vindt de grote verschillen oneerlijk en zegt zich hier grote zorgen over te maken.
Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten tot wel 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke situatie zitten. Hoewel iedereen die recht heeft op een uitkering in de basis grotendeels hetzelfde krijgt, onder meer een bijstandsuitkering, zorgtoeslag, huurtoeslag en de energietoeslag, zijn de verschillen volgens FNV groot.
Dat komt doordat gemeenten de beleidsvrijheid hebben om meer te doen om minima tegemoet te komen. Zo krijgen kinderen van bijstandsouders in de zomer in de ene gemeente kaartjes voor het zwembad en in de andere gemeente niet. Dat heeft onder meer te maken met hoe een gemeente er financieel voorstaat, aldus een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Ook kunnen er verschillen zijn door de politieke kleur van de gemeenteraad, vertelt de woordvoerder verder. „Het is altijd zo geweest dat er verschillen zijn tussen gemeenten. Mensen kiezen hun gemeenteraad, en er zal ander beleid zijn bij een progressievere gemeenteraad dan wanneer er een behoudender raad is.”
Daarnaast noemt hij nog een punt waardoor er verschillen kunnen zijn: hoeveel minima een gemeente telt. „In Rotterdam zijn er meer arme mensen dan in Blaricum. Gemeenten kunnen regelingen aanpassen naarmate het probleem groter is, die beleidsvrijheid hebben ze.”
De verschillen in hoe gemeenten minima tegemoetkomen leiden volgens de vakbond tot grote ongelijkheid in het land. „Het is onacceptabel dat louter je postcode bepaalt hoeveel financiële hulp of zorg je krijgt”, zegt vicevoorzitter van FNV, Kitty Jong. „Mensen in kwetsbare situaties moeten kunnen rekenen op eerlijke en gelijke ondersteuning, ongeacht waar ze wonen.”
Financiële bijstand in Vlissingen het laagst
Vlissingen is volgens het onderzoek een van de gemeenten waar mensen met weinig geld relatief slecht af zijn. Zo hebben mensen in die gemeente vaak recht op een financiële bijdrage als ze een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum hebben. In twee andere Zeeuwse gemeenten, Middelburg en Veere, ligt de grens bij sommige regelingen op 130 procent, aldus FNV. Wel is het zo dat de financiële situatie van Vlissingen slecht is en de gemeente daarom onder curatele staat van het Rijk.
De vakbond wil dat alle gemeenten dezelfde regels hanteren en roept de regering en de Tweede Kamer op om dit te regelen. Verder wil de bond dat de inkomensgrens voor regelingen omhoog gaat naar 150 procent en dat de bijzondere bijstand altijd een gift is en geen lening.
FNV wil meer geld voor gemeenten
Gemeenten moeten wat FNV betreft meer geld krijgen om de regelingen te betalen. De vakbond vindt dan ook dat bezuinigingen moeten worden geschrapt. „Het kan niet zo zijn dat dit kabinet de zorg voor inwoners bij gemeenten neerlegt, maar tegelijkertijd een gigantische bezuiniging aankondigt voor 2026. Het laat zich namelijk nu al raden dat ook die bezuinigingen terecht gaan komen bij de meest kwetsbaren in onze samenleving”, aldus Jong.
Ook de VNG deelt de zorgen over de bestaanszekerheid van mensen, zegt de woordvoerder. „Wat gemeenten doen is pleisters plakken op Rijksbeleid.”
Tranen tijdens Beste Zangers: ‘Stuur die twee naar het Songfestival’
Voorkom een forse rekening: wat je nooit moet vergeten te checken als je een vliegtuig instapt