Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Gemeenten blij: weg is vrij voor uitstootvrije zones in binnensteden

De plannen om bedrijfsauto’s en vrachtwagens geen schadelijke stoffen te laten uitstoten binnen aangewezen zones kunnen verder worden ingevoerd nadat eerder uitstel op de loer lag. Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van deze uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari.

Het kabinet-Schoof wilde de invoering uitstellen, maar na een gesprek met staatssecretaris van Vervoer en Milieu Chris Jansen (PVV) zal dat niet gebeuren, bevestigt een aantal gemeenten na berichtgeving door de NOS.

Verbeteren van luchtkwaliteit

„Wij zijn blij dat de staatssecretaris nu duidelijkheid geeft”, laat een woordvoerder van de Haagse wethouder Robert Barker weten. Ook Amsterdam is positief over het besluit van Jansen. „Het verbeteren van de luchtkwaliteit is heel belangrijk voor de gezondheid van alle Amsterdammers”, zegt wethouder Melanie van der Horst.

Beide steden benadrukken dat dit besluit ook ondernemers duidelijkheid geeft. „Duidelijkheid daarover is belangrijk voor ondernemers die zijn overgestapt op uitstootvrij vervoer of op het punt staan dat te doen”, zegt Van der Horst.

Ook de transportbranche is blij met de duidelijkheid over de invoering van uitstootvrije zones. „Dit speelt al jaren en ondernemers weten nu waar ze aan toe zijn”, zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN). TLN benadrukt dat het belangrijk is dat alle gemeenten met een uitstootvrije zone dezelfde regels hanteren. „Het kan zijn dat in de ene stad iets anders geldt dan in de andere en dat is voor ondernemers heel lastig”, aldus de woordvoerder.

Uitstootvrije zones in binnensteden

Staatssecretaris Jansen laat via zijn woordvoerder weten dat het kabinet officieel nog geen besluit heeft genomen over de milieuzones, maar bestrijdt de berichtgeving evenmin. Later wil hij aangescherpte afspraken met gemeenten vastleggen, mocht blijken dat bepaalde uitzonderingen niet of onvoldoende werken. Hierover informeert hij „binnenkort” de Tweede Kamer.

Volgens PVV-leider Geert Wilders is er echter geen enkele sprake van dat bedrijfsauto’s op brandstof geweerd worden. „Die zero-emissiezones gaan er wat ons betreft dus echt niet komen”, schrijft hij op X. „Er moeten juist uitzonderingen komen voor ondernemers, zoals we hebben afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord!”

VVD-Kamerlid verontwaardigd

Ook de VVD wil niet dat de zones er komen. VVD-Kamerlid Hester Veltman toonde zich in eerste instantie verontwaardigd dat gemeenten toch doorgaan met de milieuzones. Over die berichtgeving was zij „onaangenaam verrast”, schrijft zij op X.

Maar zij ziet toch een opening in de reactie van de staatssecretaris, die aangaf met gemeenten verder te willen zoeken naar uitzonderingen. „Goed dat de staatssecretaris terugkomt op zijn besluit om ondernemers te verplichten nu al elektrische busjes te kopen”, concludeert zij op basis van Jansens reactie.

Premie autoverzekering flink hoger in 2024, deze provincies betalen het meest en het minst 

Frans Timmermans fel over het kabinetsbeleid: ‘Ze maken er zo’n bende van’

De wolf komt steeds vaker voor: is dat gevaarlijk? En nog meer vragen over de wolf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties