PVV en NSC vinden uitweg uit ruzie: noodwet van tafel
De asielnoodwet waarmee het parlement buitenspel zou worden gezet, lijkt van tafel. PVV en NSC zijn het hierover eens geworden. Er wordt op dit moment over het compromis met de andere twee coalitiepartijen, die nog moeten instemmen, gesproken in het Catshuis.
Er zou een gewone asielnoodmaatregelenwet komen, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS. Daarin moet onder meer komen dat asielvergunningen voor onbepaalde tijd worden afgeschaft en vergunningen voor bepaalde tijd maar voor drie in plaats van vijf jaar worden verstrekt. Nareizen door meerderjarige kinderen en ongehuwde partners zou onmogelijk worden. Veroordeelde asielzoekers zouden gemakkelijker hun verblijfsstatus kunnen verliezen. Het is de bedoeling sommige Syriërs nog dit jaar te kunnen terugsturen naar hun land, door bijvoorbeeld de hoofdstad Damascus veilig te verklaren.
Ook de opvang van asielzoekers moet verder versoberd worden, staat volgens de Haagse bronnen in de nieuwe plannen. Gemeenten krijgen niet langer opdracht om huizen vrij te maken voor mensen van wie de asielaanvraag is gehonoreerd. Deze zogeheten statushouders zouden uit azc’s worden overgebracht naar sobere opvang. Die mogen ze niet weigeren.
Grenscontroles
Vanaf eind november moeten er weer controles komen aan de grens. Daarvoor wordt een noodclausule gebruikt uit het Schengenverdrag, dat regelt dat mensen tussen Europese landen vrij kunnen reizen. Net als bijvoorbeeld Duitsland wil Nederland ‘irreguliere migranten’ aan de grens dan meteen terugsturen.
De strengere maatregelen zijn bedongen door de PVV, die moet slikken dat het kabinet ervan afziet om het noodrecht in te roepen. Die noodgreep, waarbij asielminister Marjolein Faber kan ingrijpen zonder het parlement daarvoor vooraf om instemming te vragen, was onverteerbaar voor coalitiepartner NSC. Ook de Eerste Kamer, die het kabinet naderhand wel om goedkeuring zou moeten vragen, gaf al een waarschuwing af.
Obstakels weggenomen
Nu PVV-leider Geert Wilders zijn knopen heeft geteld en het omstreden noodrecht van tafel is, verwachten ingewijden geen belangrijke obstakels meer. Coalitiegenoten VVD en BBB hebben steeds gezegd dat de inhoud belangrijker is dan de vorm. Omdat het regeerakkoord wordt gewijzigd moeten ook de fracties instemmen, maar dat moet volgens een bron ook geen punt zijn. De NSC-fractie, die geldt als de roerigste, maakte met name bezwaar tegen het noodrecht en niet tegen strenger asielbeleid an sich.
ANP