Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 12 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Met deze truc proberen oplichters je er (steeds vaker) in te luizen

Het komt steeds vaker voor dat oplichters zich voordoen als agent om zo mensen op te lichten. De politie heeft dit jaar al 167 mensen aangehouden die daarvan worden verdacht. In 2023 ging het om 132 mensen in totaal, nu dus al een flinke stijging.

Een woordvoerder van de politie verwacht dat er de komende periode nog meer arrestaties zullen plaatsvinden.

Oplichters passen steeds vaker politie-truc toe

Het aantal incidenten met nepagenten is vooral de laatste drie maanden sterk toegenomen. Dit jaar zijn er al zevenhonderd aangiftes binnengekomen over dit soort zaken. Vooral de eenheden Den Haag, Oost-Brabant en Oost-Nederland kregen ermee te maken. Alleen bij de eenheid Amsterdam is het aantal meldingen niet gestegen, meldt de politie vandaag.

De politie vraagt al langer aandacht voor de toename van het aantal oplichtingsincidenten met nepagenten. Waar er vorig jaar zo’n 400 incidenten waren, zijn dit jaar al 3400 gevallen bekend. Vorige maand sprak de politie in Opsporing Verzocht nog van 2400 meldingen. Een woordvoerster van de politie licht toe dat het verschil te maken heeft met „na-ijleffecten en registratie-effecten”. Soms melden mensen een incident bijvoorbeeld pas veel later dan het is gebeurd.

Zo gaat een oplichter te werk

Maar hoe gaat zo’n babbeltruc dan in z’n werk? Meestal kiezen de daders oudere mensen uit als doelwit, omdat zij kwetsbaarder zijn en soms ook makkelijker over te halen zijn. Ze bellen hen op om te vertellen dat er een inbraak in de buurt is geweest en dat ze vrezen voor nieuwe inbraken. De oplichters doen zich dan voor als bijvoorbeeld (wijk)agent. Als het slachtoffer meegaat in het verhaal, biedt de nepagent aan om hun kostbaarheden veilig te bewaren. Accepteert het slachtoffer dat aanbod, dan gaat de oplichter bij hen thuis langs, vaak met uniform en een nagemaakte politiepas. Als ze eenmaal binnen zijn, kunnen ze spullen van waarde buitmaken.

„Slachtoffers hebben vaak snel door dat er iets niet klopt”, zegt Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Senioren en Veiligheid van de politie. „Maar de criminelen zetten mensen onder druk om snel te handelen. Vaak hebben ze persoonlijke informatie over mensen zoals namen en rekeningnummers van hun kinderen. Dat wekt vertrouwen. Deze criminelen zetten slachtoffers heel gewiekst onder druk.”

Soms schamen slachtoffers zich dat ze in de val van nepagenten zijn getrapt, aldus Van der Velden Walda. Hij benadrukt dat het altijd goed is om aangifte te doen van wat hij een „laffe oplichtingspraktijk” noemt, ook als er niets is buitgemaakt.

Familie niet te spreken over serie Marianne Vaatstra, maar hij komt binnen: ‘Jij had het ook kunnen zijn’

Zorgpremie gaat omhoog in 2025, zoveel meer ga je mogelijk betalen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties