Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 3 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Regering Schoof krijgt voorlopig een slecht rapport: op deze punten is er amper vertrouwen

De nieuwe regering Schoof kan bij de gemiddelde Nederlander voorlopig nog weinig goed doen. Het gaat dan om vertrouwen, dat volgens onderzoek voor een zeer matig rapport zorgt. Ook de Tweede Kamer komt er niet zo best vanaf. Wat zien we als Nederlanders allemaal (nog) niet zitten?

Veel Nederlanders hebben onvoldoende vertrouwen in zowel de regering Schoof (PVV, NSC, VVD en BBB) als de Tweede Kamer. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag op basis van onderzoek. Zo vinden ‘we’ met z’n allen nog altijd dat politici de problemen in Nederland niet oplossen. En ook dat de politiek te veel bezig is met het eigenbelang.

Vertrouwen in politiek / Schoof: veel onvoldoendes

Hoewel het vertrouwen in de politiek rond de verkiezingen in november 2023 een kleine opleving had, blijft het laag in vergelijking met de afgelopen vijftien jaar. 51 procent van de Nederlanders geeft een 6 of hoger voor het vertrouwen in de Tweede Kamer, de regering moet het doen met 49 procent. Politiek Den Haag zelf krijgt van 55 procent van de Nederlanders een onvoldoende.

Mensen maken zich zorgen over het aantal asielzoekers in Nederland (er is momenteel veel om minister Faber en het beleid te doen). Zo gaf 67 procent afgelopen winter aan dat Nederland niet meer vluchtelingen moet opnemen dan nu het geval is. Een jaar eerder wilde 61 procent dat. Het aandeel Nederlanders dat de wens heeft dat er niet meer asielzoekers worden opgenomen is hoger onder de achterban van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC, BBB. Deze partijen gaven eerder aan het ‘strengste asielbeleid ooit’ te gaan voeren.

Weet jij eigenlijk wie er allemaal deel uitmaken van kabinet Schoof? Lees en bekijk het hier.

Tekort aan huizen, verharding samenleving

Andere problemen die leven onder Nederlanders gaan onder meer over het inkomen, het tekort aan betaalbare woningen en de manier waarop mensen met elkaar samenwonen in dit land. Bij dat laatste punt zien mensen de samenleving polariseren en verharden. Wel benoemen Nederlanders positieve punten als buurtinitiatieven en hulpvaardigheid in de directe leefomgeving.

Politiek Den Haag en kabinet Schoof in het bijzonder zouden hogere rapportpunten kunnen scoren als politici beter naar burgers gaan luisteren, blijkt uit het onderzoek van het SCP. Zo voelt momenteel 43 procent van de Nederlanders zich niet gehoord door de politiek. 57 procent vindt dat politici te weinig opkomen voor mensen zoals zij. Een ruime meerderheid van de burgers vindt dat er te weinig oog is voor onder anderen mensen met lagere inkomens, mensen buiten de Randstad en basis- en mbo-opgeleiden. Tegelijkertijd vinden velen dat er juist te veel aandacht uitgaat naar mensen met een hbo- of wo-diploma op zak, de rijken en mensen die in de Randstad wonen.

‘Schoof en collega’s, ga het land in’

Burgers zouden graag zien dat politici meer het land ingaan. Ook bestaat de wens voor (partij)bijeenkomsten en inspraak. Wat volgens het SCP ook helpt om mensen meer politieke stem te geven is als politici niet te rechtlijnig te werk gaan. Zo voelen burgers zich bij een politiek besluit voldoende gehoord als politici verschillende perspectieven afwegen en het publieke debat volgen. Werk aan de winkel voor kabinet Schoof dus én voor de Tweede Kamer.

Bedrijf dat gezichten herkent krijgt miljoenenboete van privacywaakhond

Eva Jinek nodigt ex uit in eerste aflevering van nieuwe talkshow, dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties