Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 sep 2024
Leestijd: 1 minuut

NSC-leider Omtzigt doet tijdelijk stap terug, mist begrotingdebat

NSC-leider Pieter Omtzigt ontbreekt volgende week bij het belangrijke debat over de plannen voor volgend jaar die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Hij doet „even een stap terug” en laat zich vervangen door Nicolien van Vroonhoven, de vicevoorzitter van de NSC-fractie. Dat meldt Omtzigt op X.

„Het afgelopen jaar is buitengewoon intensief geweest en dat betekent dat ik, om gezondheidsredenen, de komende weken meer op de achtergrond werk en even minder in de spotlight”, aldus Omtzigt, die drie jaar geleden als CDA-Kamerlid al eens lange tijd uit de roulatie was door een burn-out.

Haagse bronnen meldden de afgelopen weken dat de onderhandelingen in de coalitie over de begroting voor volgend jaar door het gedrag van Omtzigt veel langer duurden dan gedacht. De NSC-leider zou de gesprekken met huilbuien en woede-uitbarstingen onnodig onder druk hebben gezet.

Kritiek op HJ Schoo-lezing

Ook de HJ Schoo-lezing die Omtzigt vorige week gaf, maakt veel los. Hij waarschuwde voor de „geopolitieke implicaties” van het feit dat in Nederland en andere landen in Europa veel minder kinderen geboren worden dan bijvoorbeeld in Afrikaanse landen. Hij kreeg daar veel kritiek op en leek dat maar moeilijk te kunnen verteren.

De verhalen voedden de zorgen die bij sommige NSC’ers al leefden over de gezondheid en de gemoedstoestand van hun politiek leider, meldde EW Magazine woensdag op basis van ingewijden. Zij zouden hem tegen zichzelf in bescherming willen nemen. Kort na het verschijnen van dat artikel maakte Omtzigt zijn besluit bekend.

Reacties PVV en VVD

PVV-leider Geert Wilders wenst Omtzigt in een tweet „heel veel sterkte” en zegt „alle begrip” te hebben voor diens besluit. „Rust goed uit”, is zijn advies. Ook VVD-leider Dilan Yesilgöz wenst Omtzigt „sterkte en beterschap”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties