Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Nazomeren en een weerzien met de herfst: zo zag het weer er in september uit

Werd het een mooie nazomer of een weerzien met de herfst? De maand september had het allebei in de aanbieding: september was tot nu toe gemiddeld een graad warmer dan normaal. Daarnaast viel er deze maand meer regen dan gemiddeld maar liet de zon zich ook vaker zien.

Die nazomer is nu wel voorbij, de eerste officiële herfststorm passeerde gisteren namelijk over ons land.

Het weer in september

De maand begon meteen bijna tropisch warm met 29,8 graden in De Bilt. Het was dan ook de eerste zomerse 1 september in 33 jaar. Elders in het zuiden werd het wel echt tropisch, met bijvoorbeeld 32,3 graden in Maastricht en 31,4 in Arcen. Uiteindelijk kwam het op het hoofdstation tot zestien warme dagen tegenover dertien normaal.

Het aantal zomerse dagen waarop de temperatuur 25 graden en meer aantikte, kwam uit op vijf tegenover drie gemiddeld. Een hittegolf werd nergens genoteerd, meldt Weeronline.

Anderhalve week diep in september werd koudere lucht aangevoerd en ging de temperatuur flink omlaag. Ook werd het in de nachten kouder en zakte het kwik op een aantal nachten naar 3 tot 6 graden. De eerste grondvorst na de zomer werd op 13 september gemeten in Twente, op klomphoogte werd het daar toen -0,3 graden.

Daarmee was de eerste grondvorst na de zomer eerder dan gebruikelijk, omdat dit normaal gesproken pas op 28 september voor het eerst gebeurt.

Natte maand

Deze maand viel gemiddeld over het hele land 103 millimeter regen, waar 78 millimeter normaal is. Hiermee kan ook september dit jaar als een te natte maand worden gezien, zegt Weeronline. Op maart, juni en augustus na verliepen alle maanden dit jaar te nat.

Over het hele land is tot nu toe al 801 millimeter gevallen, terwijl normaal gesproken 608 millimeter in de regenmeter hoort te zitten. Recordnat was deze september echter niet, die eer blijft voor september 2001 toen gemiddeld over het hele land 191 millimeter viel.

Er staat ons opnieuw een natte herfst te wachten

Storm Aitor raast over Nederland: eerste herfststorm is een feit

Elke dag even in de zon doet meer voor je dan alleen een goed humeur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties