Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 sep 2024
Leestijd: 1 minuut

Kamer wil minimumleeftijd van 14 jaar en helmplicht voor fatbikes

De Tweede Kamer wil dat er een minimumleeftijd van 14 jaar komt voor het besturen van een fatbike. Ook moet er een helmplicht gaan gelden voor de elektrische fiets met dikke banden. De PVV steunt een voorstel van de VVD en NSC daartoe, waarmee het plan een Kamermeerderheid heeft. Dat bevestigt Kamerlid Hidde Heutink (PVV) na berichtgeving door RTL Nieuws.

Al langer is er discussie over de fiets, die veel wordt opgevoerd en door zeer jonge bestuurders wordt bereden. Vaak leidt dat tot ongelukken en letsel.

PVV-minister Barry Madlener (Infrastructuur) zei eerder bereid te zijn maatregelen te nemen, maar twijfelde openlijk of het wel haalbaar en wenselijk zou zijn. Het beperken van fatbikes kon volgens hem „grote consequenties” hebben. „We moeten geen dikkebandenpolitie gaan instellen, dat lost het probleem ook niet op”, zei hij toen.

Onderscheid

De minister toonde zich verder sceptisch of het verschil tussen een fatbike en een elektrische fiets juridisch wel te maken zou zijn. De indieners van de motie zien daar wel aanknopingspunten toe. Niet alleen de banden zijn dikker, maar ook zijn fatbikes zwaarder dan elektrische fietsen en zijn de zadels niet verstelbaar. Deze en andere criteria maken het volgens de VVD en NSC mogelijk om onderscheid te maken.

Eerder gingen geluiden op om een leeftijdsgrens van 12 jaar in te voeren, maar dat zou niet haalbaar zijn. Pas vanaf 14 jaar moet iemand zich kunnen identificeren, vandaar dat de grens daar getrokken moet worden.

De partijen dienen volgende week de motie in tijdens een debat over verkeersveiligheid. Dan geeft minister Madlener ook aan wat hij van het voorstel vindt. Eerder zei hij zich te voegen naar de wens van de Kamer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties