Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederland bereikt mijlpaal van 18 miljoen inwoners

Vandaag passeert Nederland de grens van 18 miljoen inwoners. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de bevolkingsgroei bijhoudt, op basis van een schatting. Acht jaar geleden tikte Nederland nog 17 miljoen inwoners aan. De groei van 17 naar 18 miljoen komt volgens het CBS relatief snel. Het duurde namelijk 15 jaar om van een bevolking van 16 miljoen mensen naar 17 miljoen mensen te groeien.

Sinds 2022 overleden er meer mensen dan er baby’s werden geboren en kwam de groei enkel door immigratie. De nieuwe inwoners komen vooral uit Oekraïne en Syrië.

18 miljoenste Nederlander niet te traceren

Wie de 18 miljoenste Nederlander is, is volgens het CBS niet te traceren. Dat komt doordat geborenen en immigranten per gemeente in groepen worden doorgegeven. Wel is de kans volgens een woordvoerder van het CBS groter dat het om een immigrant gaat dan om een pasgeboren kind, omdat de groei in die groep groter is dan bij baby’s.

De afgelopen acht jaar groeide de Nederlandse bevolking gemiddeld met 120.000 inwoners per jaar. In de vijftien jaar dat het aantal Nederlanders van 16 naar 17 miljoen ging, kwamen er ieder jaar gemiddeld 66.000 inwoners bij.

Meer inwoners door migratie

Sinds 2015 neemt het aantal Nederlanders voornamelijk toe door buitenlandse migratie. En in 2022, 2023 en de eerste helft van dit jaar groeide de bevolking alleen doordat er meer immigranten dan emigranten waren. In die periode werden er minder baby’s geboren dan er mensen overleden.

Tot de jaren zeventig groeide de bevolking vooral door natuurlijke aanwas. Er kwamen meer baby’s ter wereld dan dat er mensen stierven. Na de Tweede Wereldoorlog werden relatief veel kinderen geboren, de zogenoemde babyboom. Tussen 1945 en 1970 groeide het inwoneraantal met bijna 4 miljoen, dat betekende gemiddeld 150.000 nieuwe Nederlanders per jaar. Vanaf 1970 begonnen mensen steeds later aan kinderen en kregen ze ook minder kinderen.

Dilemma: ‘Mijn schoonvader wil ineens op onze kinderen passen, maar ik vertrouw hem niet’

Geld of carrière? Nederlandse werknemers vinden dit het belangrijkst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties