Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Joost Klein reageert na stopzetten onderzoek: ‘Laatste maanden waren verschrikkelijk zwaar’

„Liefde wint altijd en vertrouw het proces!” Zo klonk het gisteravond op de Instagram van zanger Joost Klein in een reactie op het nieuws dat de zaak tegen hem is stopgezet. Het Openbaar Ministerie zegt geen bewijs te hebben gevonden van het vermeende incident waarbij Klein tijdens het Eurovisie Songfestival een dreigende beweging naar een cameravrouw maakte.

„De laatste paar maanden waren verschrikkelijk zwaar. Hoewel ik liefde voelde overal ter wereld, voelde er toch iets niet helemaal goed”, schrijft Klein. „Waarom duurde het zo lang voordat er antwoorden kwamen? Elke dag voelde ik mij onzeker terwijl ik de waarheid kende. Er is nooit een zaak tegen me geweest, omdat er nooit een zaak tegen me is geweest.”

Joost Klein: ‘Moeten elkaar steunen’

De Friese zanger pleit ervoor dat iedereen voor elkaar moet zorgen. „We moeten elkaar steunen en allemaal samenkomen”, schrijft Klein. „Bedrijven willen alleen maar hun geld beschermen en gebruikten mij als schild. Een dorpje tegen een stad.” Klein lijkt hiermee te verwijzen naar de EBU, de organisatie die het Eurovisie Songfestival organiseert.

De EBU liet gisteren weten achter de diskwalificatie te blijven staan, hoewel het onderzoek van justitie is stopgezet. AVROTROS en de NPO gaan „op korte termijn” in gesprek met de EBU over de ontstane situatie.

Cameravrouw vecht uitspraak wellicht aan

De cameravrouw in kwestie overweegt echter het besluit van het Zweedse Openbaar Ministerie om het onderzoek naar de zaak te staken, aan te vechten. Dat heeft haar advocaat Kristoffer Ståhl aan persbureau ANP laten weten.

„Mijn cliënt is zeer bedroefd over het besluit en overweegt of zij het besluit wil aanvechten”, zegt hij. „Zij kwam naar Malmö om haar werk te doen op een bijzondere plek waar muziek, inclusie en diversiteit centraal staan. Wat haar overkwam had zij niet verwacht en was zeer traumatiserend. Zij moet nu, helaas, de gevolgen van dat incident dragen.”

‘Geen afspraak dat Joost Klein niet gefilmd zou worden’

Openbaar aanklager Fredrik Jönsson heeft gisteren aan persbureau ANP bevestigd dat de vrouw „mijn beslissing kan laten toetsen door een hogere aanklager. Als deze besluit dat mijn oordeel verkeerd was, dan kan het vooronderzoek opnieuw worden geopend”.

Advocaat Ståhl voegt aan zijn verklaring toe dat er geen afspraak was dat „de Nederlandse artiest” niet gefilmd zou worden na het optreden. Joost Klein en AVROTROS zeiden dat er achter de schermen na het optreden geen opnames zouden worden gemaakt. „Mijn cliënt wil heel duidelijk melden dat zij niet meer of minder aandacht besteedde aan de Nederlandse artiest dan aan andere kandidaten van het festival”, stelt hij.

De vrouw prijst EBU voor de manier waarop de organisatie „de mentale en fysieke veiligheid van haar medewerkers voorop heeft gesteld”. 

Onderzoek

Theaterproducent en showbizzexpert Albert Verlinde haalde gisteravond uit naar AVROTROS voor de manier waarop de omroep omgaat met de klacht. „We voeren een hele discussie over de publieke omroep en een veilige werkomgeving”, zei Verlinde in de talkshow De Oranjezomer.

„Dan gebeurt er iets met iemand achter de schermen, die zich niet veilig voelt ten opzichte van een artiest. Er is iets gebeurd. En terwijl je nog midden in die onderzoeksfase zit, ga je er als omroep niet serieus mee om. Dat vind ik niet goed.”

De Spaarrekening van Mike (27): ‘Ik spaar 1200 euro per maand’

Vannacht zijn er veel vallende sterren te zien, dit is waarom

Twijfels over je relatie? Deze psychotherapeut adviseert hoe je daarmee omgaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties