Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 aug 2024
Leestijd: 1 minuut

Jaren cel geëist tegen vermeend leider rellen Eritreeërs Den Haag en 750.000 euro schade

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bij de rechtbank in Den Haag 4,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 48-jarige Johannes A. Dit voor zijn rol als vermeend leider en opruier bij de hevige rellen van Eritreeërs in Den Haag op 17 februari.

Twee medeverdachten hoorden zes en acht maanden cel eisen, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Bij een zalencentrum aan de Fruitweg ontaardde een demonstratie van een groep van enkele honderden Eritreeërs in een veldslag met de politie. De Eritreeërs, tegenstanders van het totalitaire regime in hun vaderland, wilden een bijeenkomst in het zalencentrum van een andere groep, regimegetrouwe Eritreeërs voorkomen.

Schade na rellen Eritreeërs

De ongeregeldheden leidden tot 750.000 euro schade. Auto’s en een touringcar gingen in vlammen op. Tientallen politiemensen deden aangifte. Velen van hen zeiden niet eerder zulk heftig geweld te hebben meegemaakt.

Volgens het OM heeft A. zich ook onder meer schuldig gemaakt aan opruiing rond vergelijkbare ongeregeldheden in Duitsland in 2023. Daarnaast was hij betrokken bij het in brand steken van de touringcar.

Andere verdachten

In juli veroordeelde de rechtbank tien andere verdachten tot maximaal twaalf maanden cel, waarvan een deel voorwaardelijk.

De zaak tegen een vierde verdachte is door de rechtbank aangehouden, omdat de man pas vandaag een advocaat in de arm heeft genomen.

Tieners leven samen met senioren: ‘Hoe noemen jullie ouderen eigenlijk?’ ‘Bejaarden!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties