Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 19 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Wereldwijde computerstoring treft vliegvelden en ziekenhuizen: ‘Kom niet naar Schiphol’

Een wereldwijde computerstoring bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike zorgt vanochtend voor grote problemen. Meerdere internationale vluchten op onder andere Schiphol moeten aan de grond blijven vanwege de storing. Ook ziekenhuizen en het openbaar vervoer kampen met problemen vanwege de storing.

De Nederlandse luchthaven brengt nog in kaart wat de gevolgen van de storing voor het vluchtschema zijn, aldus de woordvoerder. In de vroege vrijdagochtend hoefden nog geen vluchten te worden geannuleerd, maar in de loop van de ochtend is dat beeld veranderd. De storing doet zich onder meer voor bij inchecksystemen.

Computerstoring

Over de oorzaak is nog niets bekend, evenals over hoelang het gaat duren. KLM roept passagiers op niet naar Schiphol te komen als hun vlucht geannuleerd is of ernstige vertraging heeft door de wereldwijde computerstoring.

„Wij realiseren ons dat dit voor groot ongemak zorgt bij onze klanten, zeker nu de zomervakantie net is begonnen. KLM werkt met man en macht aan het herstel van de operatie. Wij adviseren passagiers de website KLM.com of de KLM-app in de gaten te houden voor actuele informatie over hun vlucht”, aldus een verklaring.

Reisorganisatie TUI Nederland laat daarentegen vakantiegangers op Schiphol handmatig inchecken in verband met de computerstoring. Het inchecken duurt daarom langer, maar volgens een woordvoerster is het streven om alle vakantiegangers vandaag nog wel weg te laten vliegen.

De storing valt precies samen met de ‘piekdag‘ die Schiphol vandaag verwacht vanwege de zomervakantie.

Ook vluchten van en naar Eindhoven Airport hebben vrijdag last van de wereldwijde computerstoring, meldt de luchthaven op X. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. „De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost”, klinkt het.

Eindhoven Airport raadt reizigers aan contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en de actuele vluchttijden in de gaten te houden op de website.

Door de storing zijn er ook problemen op de luchthavens van Berlijn, Sydney en Mumbai. Ook maatschappijen als American Airlines, Delta Airlines, Turkish Airlines en United Airlines hebben problemen gemeld.

Geen slechter moment

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart „kon niet op een slechter moment komen”. Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. „Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar”, zegt directeur Frank Radstake tegen persbureau ANP.

„Dit is een ramp, met name voor de reizigers die het treft”, stelt hij. Reisorganisaties zijn nu vooral druk met de problemen oplossen die door de computerstoring zijn ontstaan, volgens de directeur.

Ziekenhuizen schalen zorg af

Niet alleen vliegvelden zijn geraakt door de computerstoring: er zijn ook problemen bij banken, ziekenhuizen, supermarkten en media. Zo schaalde het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem de zorg noodgedwongen af vanochtend, omdat computersystemen het niet deden. Er weden geen nieuwe patiënten opgenomen en alleen spoedgevallen werden geopereerd. Aan het begin van de middag meldde het ziekenhuis dat zij „gecontroleerd” weer alles gaan opstarten.

Hetzelfde geldt voor ziekenhuizen die vallen onder zorgorganisatie Treant, die de zorg ook afschaalde in verband met de storing. Onder Treant vallen drie ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. De ziekenhuizen verwachten in de loop van de middag weer normaal te kunnen draaien.

Geen bussen

Ook in het openbaar vervoer zijn er problemen. In delen van de provincie Utrecht rijden vandaag geen bussen vanwege de wereldwijde computerstoring. Die treft de vervoerders allGo, Keolis R-net en Syntus Utrecht.

Volgens Syntus kunnen buschauffeurs geen contact krijgen met de verkeersleiding. „Om veiligheidsredenen” rijden de bussen daarom voorlopig niet. Vervoerder Keolis meldt in de loop van de middag dat de dienstregeling weer wordt opgestart. „Het kan nog enige tijd duren voordat alle bussen weer op de juiste plek zijn”, meldt de vervoerder aan de NOS.

Microsoft

CrowdStrike zegt zich bewust te zijn van problemen bij zijn zogeheten Falcon sensor en zegt inmiddels ook een oplossing te hebben voor de problemen. De problemen doen zich vooral voor bij Windows-computers. Na een update verschijnt er een blauw scherm, waardoor de systemen niet kunnen opstarten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties