Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 jul 2024
Leestijd: 1 minuut

Queer Amsterdam zegt ‘sorry’ na post over weren Israëlische vlag op Pride

De organisatie achter de Pride Walk, Queer Amsterdam, heeft vandaag haar excuses aangeboden na een bericht donderdag dat tot ophef heeft geleid. Daarin stond dat bij die Pride Walk Israëlische vlaggen niet zijn toegestaan.

Burgemeester Femke Halsema liet daarop weten dat er geen sprake is van een verbod op die vlag. Dat eerste bericht „heeft voor begrijpelijke opschudding gezorgd”, stelt Queer Amsterdam nu.

Stichting Queer Amsterdam meldde donderdag op Instagram dat Israëlische vlaggen niet zijn toegestaan bij de Pride Walk door het Amsterdamse centrum. Ook vanuit de Amsterdamse politiek werd daar verbaasd op gereageerd. Halsema benadrukte dat een organisatie mensen die willen meelopen niet mag verbieden om zich te uiten. „Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen”, aldus de burgemeester.

Verwarring over Pride

Vandaag laat de organisatie weten: „We begrijpen dat onze formulering wellicht verwarrend is, omdat er geen context werd geboden. Dat hebben we gemist en is een menselijke fout. We willen ons oprecht verontschuldigen voor de verwarring, vooral als er leden binnen onze gemeenschap zijn die het gevoel hebben dat ze niet welkom zijn.” En: „Het was onze bedoeling om ons standpunt ten opzichte van zionistische praktijken kenbaar te maken, die hebben geleid tot de huidige onderdrukking van het Palestijnse volk.”

De Pride Walk, een optocht door de stad, is op zaterdag 20 juli.

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Lucille Werner is mijn voorbeeld’

Huub Stapel geeft ons les over de Friezen: zo heersten ze over een fors deel van Europa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties