Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Opnieuw ophef over X-bericht van Fleur Agema, vicepremiers in overleg

Opnieuw heeft een tweet van een PVV-minister tot ophef geleid in de Tweede Kamer. Het gaat om een bericht op X van vicepremier Fleur Agema (PVV) over het dragen van een hoofddoek. Op aandringen van D66-leider Rob Jetten heeft premier Dick Schoof om een schorsing verzocht en is met zijn vier vicepremiers in conclaaf.

Het zou om een kort overleg gaan van enkele minuten, maar de kabinetsleden zijn na twintig minuten nog niet teruggekeerd in de plenaire zaal.

Het is een vervolg op de commotie die eerder in het debat ontstond over hoofddoekjes en de reactie daarop van GroenLinks-PvdA Kamerlid Esmah Lahlah. Schoof weigerde afstand te nemen van de denigrerende uitlatingen van PVV-ministers Agema en Marjolein Faber. Lahlah stak als reactie in het debat onder meer andere vrouwen die een hoofddoek dragen een hart onder de riem. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema steunde dat op Instagram.

In verlegenheid

Terwijl Schoof vol in debat zat, met Agema naast hem, postte Agema een tweet met een screenshot van het Instagrambericht van Halsema met daarnaast een screenshot van een artikel van jaren geleden. Daarin zei Halsema, toen nog fractievoorzitter van GroenLinks, dat ze moeite had met de hoofddoek.

Jetten vroeg om tekst en uitleg, maar Schoof kon geen duidelijke reactie geven. Hij was zichtbaar in verlegenheid gebracht.

Het kabinet spreekt met een mond, zoals dat in Haagse termen heet. Eerder in het debat betoogde Schoof dat het kabinet iedereen accepteert en als gelijkwaardig ziet, met of zonder hoofddoek. Het bericht op X van Agema lijkt dat onderuit te halen.

‘Bewindslieden moeten niet twitteren tijdens debatten’

Bewindslieden horen niet te twitteren tijdens debatten, zegt premier Dick Schoof na het ingelaste overleg met zijn vier vicepremiers. Agema is het met zijn mededeling eens, zegt Schoof na het overleg.

Oppositiepartijen hebben geen goed woord over voor de actie en spreken van de schoffering van de premier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties