Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 1 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Onderwijs vreest nieuw kabinet: ‘Bezuinigingen en boetes ondoordacht’

Het nieuwe kabinet staat morgen op het bordes, maar maakt geen vrienden in onderwijsland. Universiteiten en hogescholen vrezen dat meer studenten hun studie niet afmaken als het kabinet-Schoof fors bezuinigt op hoger onderwijs en een langstudeerboete invoert.

Ze verwachten dat de kwaliteit zal dalen en niet alle jongeren gelijke kansen krijgen om te studeren. De maatregelen kunnen volgens hen ook personeelstekorten in belangrijke sectoren verergeren. Een rondgang van persbureau ANP toont grote weerstand in het hoger onderwijs tegen de plannen.

Langstudeerboete

De coalitie wil honderden miljoenen euro’s per jaar bezuinigen op de sector. „Een hele generatie zal hierdoor geraakt worden, er dreigt een grote negatieve economische impact en de kansenongelijkheid zal groeien”, waarschuwt de Haagse Hogeschool. Universiteiten van Nederland (UNL) stelt dat de het nieuwe kabinet „de toekomst van jongeren in ons land op het spel zet”.

De ‘langstudeerboete’ van PVV, VVD, NSC en BBB krijgt ook veel kritiek. „Onverwacht, onaangenaam en ondoordacht”, aldus de Hogeschool Rotterdam. „Deze maatregel legt nog meer studiedruk op onze studenten en zal toekomstige studenten afschrikken en onnodig laten uitvallen,” zegt Avans Hogeschool.

Minder docenten aannemen

Instellingen bereiden zich voor op bezuinigingen, maar hopen dat ze niet doorgaan. De Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool Inholland nemen voorlopig geen nieuwe mensen aan, vacatures worden intern ingevuld. „Ingrijpen zal noodzakelijk zijn”, zegt de Radboud Universiteit Nijmegen. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) bekijkt „heel kritisch welke vacatures ingevuld moeten worden” en verlengt tijdelijke contracten vaak niet.

De HvA vindt dat het nieuwe kabinet zich moet houden aan langetermijnafspraken die het vorige kabinet met de sector heeft gemaakt. „De regering kan niet zomaar de gemaakte afspraken ongedaan maken. Desnoods laten we dit juridisch toetsen.”

Juridische maatregelen tegen plannen kabinet?

Hbo’s maken zich zorgen over de toekomst van hun praktijkgerichte onderzoek. Universiteiten zijn boos over een bezuiniging van ruim 1 miljard euro op het fonds voor onderzoek en wetenschap en het afschaffen van sectorplannen (215 miljoen euro per jaar) die de kwaliteit moesten verhogen.

„De geplande bezuinigingen bedreigen het voortbestaan van essentiële opleidingen, faculteiten en universiteiten”, stellen wetenschappers van de Universiteit Leiden, met instemming van hun bestuur. Zij voeren dagelijks actie. Tijdens ‘lunch talks‘ bespreken ze de vraag: „Wat verliest Nederland als dit onderzoek verdwijnt?”

Peiling geeft aan: ‘Enthousiasme over nieuw kabinet afgenomen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties