Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 9 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Discussie over verleden Marjolein Faber leidt tot ingrijpen Kamervoorzitter: ‘Monddood gemaakt’

Nadat het in de Tweede Kamer vorige week al ‘los’ ging, zoals dat genoemd wordt, was er vandaag in de Eerste Kamer ook een akkefietje. PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) ligt al een tijd onder vuur en ook in de Senaat kwamen omstreden uitspraken uit haar verleden aan bod. Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) voelde zich geroepen om in te grijpen.

Farah Karimi (GroenLinks-PvdA) begon over de uitspraken van Faber toen zij in de Eerste Kamer aan het woord kwam. BBB, PVV en JA21 waren niet gediend van haar kritiek op Faber en vroegen de voorzitter haar te laten ophouden. „Ik begrijp niet waarom ik hier monddood word gemaakt”, reageerde Karimi verontwaardigd.

Het akkefietje in de Eerste Kamer gebeurde tijdens de behandeling van een wet die het makkelijker moet maken om de aanvraag voor een verblijfsvergunning af te wijzen van vreemdelingen met een zwaar crimineel verleden. Het debat moet gaan over die wet en niet over de persoonlijke achtergrond van de minister, vond Bruijn.

De wetswijziging betreft bevoegdheden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waarvoor Faber politiek verantwoordelijk is. Daarom maakt de persoonlijke achtergrond van de minister wel degelijk uit, redeneerde Karimi.

Voorzitter Eerste Kamer grijpt in na opmerkingen over verleden Marjolein Faber

„De vraag is of iemand die al jaren systematisch en voortdurend racistisch gedachtegoed en ontmenselijkende taal heeft gebezigd deze wet op een rechtvaardige manier kan doen uitvoeren”, zei Eerste Kamerlid Karimi. Faber heeft volgens Karimi „haar hele politieke loopbaan” besteed aan „het kleineren, dehumaniseren en haten van moslims, asielzoekers, vluchtelingen en Nederlanders met een migratieachtergrond”.

Na haar aanstelling als minister is in de Tweede Kamer veel discussie geweest over uitspraken van Faber in het verleden. Daarbij ging het met name over het woord ‘omvolking‘ dat ze heeft gebezigd in haar tijd als Eerste Kamerlid. Dit woord wordt gebruikt in een extreemrechtse complottheorie. Naar aanleiding van de ophef heeft Faber uiteindelijk afstand genomen van haar uitspraken.

Zoveel stegen de energiekosten in juli (en hier ben je het goedkoopst uit)

Kritiek op Taylor Swift-filmpje van PowNed in Vandaag Inside Oranje: ‘Bijzonder smakeloos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties