Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Rechtbank oordeelt: zo lang moet Ali B de cel in

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in Heiloo en een poging tot verkrachting van zangeres Ellen ten Damme.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van drie jaar geëist tegen de 42-jarige rapper voor vier zedenfeiten. De rechtbank sprak de verdachte vrij van twee aanrandingen.

De rechtbank acht bewezen dat Ali B een vrouw heeft verkracht in Heiloo door de slaapkamer binnen te dringen en onverwacht een of meer vingers in haar vagina te steken, terwijl ze Ronnie Flex oraal bevredigde. Van de vermeende aanranding eerder op de avond heeft de rechtbank de verdachte vrijgesproken. Daar is onvoldoende steunbewijs voor.

Poging tot verkrachting

De rechtbank sprak hem ook vrij van aanranding van zangeres Jill Helena in 2018, eveneens omdat haar verklaringen onvoldoende worden ondersteund door ander bewijs.

De rechtbank vindt dat er wel genoeg steunbewijs is voor een poging tot verkrachting van Ellen ten Damme. Ali B heeft in april 2014 geprobeerd haar te verkrachten in een hotel in Marokko, waar ze verbleven tijdens opnames van het televisieprogramma Ali B en de Muziekkaravaan. Ze verzette zich hevig en het is volgens de rechtbank niet duidelijk of de penetratie lukte, daarom blijft het bij een poging tot verkrachting. Het OM had Ali B aangeklaagd voor verkrachting.

Dwingend persoon

„Ali B. liet zich leiden door zijn eigen seksuele behoeften, zonder rekening te houden met de wil van de vrouwen en de gevolgen”, oordeelde de rechtbank. „Door de status die Ali B. als bekende Nederlander had ten tijde van de feiten en zijn positie en imago in de muziek- en televisiewereld, vergt het moed van de slachtoffers om die stap te zetten, wetende dat dit ook vervelende consequenties voor henzelf kan hebben.”

Op de zittingsdagen vorige maand kreeg de rechtbank „de indruk dat Ali B. een dwingend persoon is die geen ‘nee’ accepteert, weinig inlevingsvermogen toont en uitgaat van zijn eigen visie op zaken”.

Negatieve gevolgen

De media-aandacht en de negatieve gevolgen voor Ali B, zakelijk en privé, heeft de rechtbank in beperkte mate meegewogen bij het bepalen van de straf. De rechtbank stelt dat hij die aandacht „aan zijn eigen strafbare gedrag heeft te wijten”. Dat de zedenmisdrijven tien en zes jaar geleden afspeelden heeft ook strafverminderend gewerkt.

Ali B hoeft niet direct de cel in.

Hoger beroep

Ali B gaat in hoger beroep tegen zijn vonnis. Dat liet zijn advocaat Bart Swier weten. Swier zei eerder al dat zijn cliënt van plan was hoger beroep aan te tekenen bij iedere straf.

„Ali is overtuigd van zijn onschuld en dat betekent dat hij er alle vertrouwen in heeft dat het in hoger beroep beter zal gaan en dat het in hoger beroep volledige vrijspraak zal worden”, zei de advocaat na de uitspraak tegen de pers. Swier zei dat de rapper „ongeloof” en een „diepe teleurstelling” voelt na het vonnis.

De 42-jarige B. was zelf niet aanwezig in de rechtbank. Waar de rapper wel was, wil Swier niet zeggen.

Het hoger beroep zal worden behandeld door het gerechtshof Amsterdam. Swier verwacht dat de zaak in hoger beroep nog zeker een jaar op zich laat wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties