Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 28 jun 2024
Leestijd: 1 minuut

Brede welvaart in Nederland neemt toe, behalve in deze plaatsen

Nederland deed het vorig jaar wat beter dan het jaar ervoor, als het om de brede welvaart gaat. Die welvaart steeg namelijk, ondanks dat het bruto binnenlands product licht daalde. Maar niet overal in Nederland is de welvaart goed verdeeld.

Alhoewel de brede welvaart dus steeg, blijven een aantal steden en regio’s in Nederland achter. Het verschil tussen regio’s is ook verder toegenomen. Dat melden RaboResearch en Universiteit Utrecht na onderzoek.

Brede welvaart gestegen, grote steden blijven achter

Bij ‘brede welvaart’ hebben we het niet alleen over geld en wat iemand verdient, maar ook over hoe gelukkig ze zich voelen, hoe gezond ze zijn en hoe het zit met de veiligheid. Volgens de onderzoekers scoort één regio het best op deze factoren: de Gooi en Vechtstreek. Maar ook de Achterhoek, de Veluwe, Alkmaar en omgeving en Zuidwest-Overijssel scoren goed.

„Regio’s met een hoge brede welvaart combineren een prettig leefklimaat met de nabijheid van voorzieningen en werk in de steden”, zegt onderzoeker Floris Jan Sander van RaboResearch.

Maar er zijn ook plekken waar de brede welvaart wat achter blijft qua stijging. Dat is vooral zo in de grote steden, zoals Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Volgens Sanders komt dat doordat mensen wonen en veiligheid op die plekken lager beoordelen.

„De beperkte beschikbaarheid en de hoge prijzen van huizen leiden daar tot een lagere woontevredenheid.” Ook aan de randen van Nederland, zoals in Zuid-Limburg en Delfzijl en omgeving, zou de brede welvaart achterblijven. In deze regio’s is die sinds 2013 volgens de studie over het algemeen minder toegenomen dan op andere plekken, wat de ongelijkheid vergroot.

Tot dit bedrag krijg je terug als de bank failliet gaat

Deze mensen krijgen meer geld vanaf 1 juli

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties