Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 10 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Landelijke meldingen bij discriminatie.nl over opmerking Derksen: waar kan dat toe leiden?

Na de racistische opmerking van Johan Derksen over Kamerlid Habtamu de Hoop zijn er vanuit het hele land meldingen binnengekomen bij discriminatie.nl. Waar kunnen die meldingen toe leiden?

Gisteren sprak Derksen in Vandaag Inside uit dat De Hoop het recht niet heeft om over de Friese taal te spreken, omdat hij ‘niet Fries is’. „Ik ben toch ook geen Surinamer?” De Hoop werd door Friese ouders uit Ethiopië geadopteerd, groeide op in Friesland en spreekt dus ook Fries. In een reactie op Derksen zei hij – in het Fries – dat hij geen tijd voor en geen zin in „dit soort flauwekul” heeft.

Meldingen over Johan Derksen bij discriminatie.nl

Volgens een woordvoerder van discriminatie.nl komen de meldingen niet alleen uit Friesland, al zijn er daar wel wat meer meldingen gedaan. „Die komen ook uit Zeeland, Noord-Holland, Gelderland. Ik zie dat mensen zich storen aan de uitspraak en daar een melding over maken.”

„Mensen willen laten weten dat ze de uitspraken te ver vinden gaan”, zegt Mirka Antolovic, directeur van Tûmba, het kenniscentrum voor discriminatie en diversiteit in Friesland. Discriminatie.nl Fryslân is een onderdeel van Tûmba.

Dat Derksen zei dat hij geen Surinamer is, zoals De Hoop in zijn menig geen Fries is, verwijst volgens de directeur van Tûmba „wel degelijk naar huidskleur”. Naar het antwoord op de vraag of de uitspraken daadwerkelijk volgens de wet racistisch zijn, is Antolovic naar eigen zeggen ook benieuwd.

Wat kan er gebeuren?

Maar: wat kan er gebeuren na meldingen bij discriminatie.nl? Hebben die bepaalde stappen tot gevolg? Het kan zo zijn dat melders na een melding ook aangifte gaan doen. Maar daar is tot op heden nog geen sprake van, volgens Antolovic. „Maar we zouden Talpa kunnen benaderen. Dat doe je niet na twee meldingen, maar als er tientallen binnen zijn, dan kunnen we Talpa aanschrijven met het verzoek: reageer daarop.”

Ook kan het College voor de Rechten van de Mens worden benaderd, zegt de directeur. „Wij doen geen uitspraken over of iets racisme is of niet, dat is aan het college. Die toetsen aan de wet wat wel of niet discriminatie is.” Het meldpunt zou ook aangifte kunnen doen bij de politie. „Maar dat doen we niet heel snel.” Samen met andere organisaties is destijds wel aangifte gedaan tegen de marechaussee over etnisch profileren, vertelt ze. „Het moet een grote zaak van maatschappelijk belang zijn.”

De Friese afdeling gaat zich beraden op de vraag of ze actie moeten ondernemen, of dat ze dat overlaten aan anderen, zegt Antolovic. Ook voor de meldingen uit de andere delen van het land is het nog onduidelijk wat er precies mee gaat gebeuren, zegt de woordvoerder van het overkoepelende discriminatie.nl.

Teun van de Keuken doet nóg meer uit de doeken over ‘ziekmakende voedingsindustrie’

Psycholoog deelt 4 typen burn-out: ‘Verschillende vormen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties