Code geel! Onweer, wind, flinke regenbuien: dit staat je te wachten
De winterjas kan weer aan. Het was een lekker zonnig weekendje, maar vanaf deze week slaat het helemaal om. Vandaag krijgen we zelfs te maken met code geel. Wat dat voor jou betekent, lees je in dit artikel.
Als je vanochtend de deur uitliep, zou je het niet zeggen, maar het gaat later vandaag los. Het droge en zonnige weer wordt namelijk snel ingeruild voor regen, harde windstoten en kou. Dat wordt even wennen voor wie gewend is geraakt aan het lenteweer van de afgelopen dagen.
Volgens Weeronline neemt in de loop van de ochtend de bewolking toe in Nederland. Ook trekt de wind flink aan. Aan het einde van de ochtend vallen de eerste buien in het westen van het land, en lokaal kunnen die flink zijn. „Dat is een voorbode op wat ons vanmiddag te wachten staat”, zegt de weersite.
Code geel in Nederland: regen, onweer en hagel
Vooral in de middag trekt een lijn buien over Nederland waarbij het flink tekeer kan gaan. Van west naar oost trekt trekken buien over, die ‘pittig’ kunnen uitpakken. Niet alleen gaan die gepaard met flinke regenval, er zit ook onweer bij en mogelijk zelfs hagel.
Bij die buien horen ook zware windstoten tot bijna 100 kilometer per uur. Aan de westkust waait het ‘t hardst. „De wind draait tijdens het passeren van de buienlijn van het zuidwesten naar het westen tot noordwesten en is (vrij) krachtig tot aan de kust stormachtig van kracht.”
Mogelijk ontwortelde bomen door flinke windstoten
Volgens Weeronline is het oppassen geblazen voor ontwortelde bomen. Waarom? „Omdat de natuur dit jaar flink voorloopt door het zachte weer van de afgelopen tijd zitten veel bomen al in het blad. Ontwortelde bomen is dan ook iets waar we op maandag rekening mee moeten houden.”
De buien trekken later op de dag richting Duitsland, maar droog blijft het niet. Ook vannacht en morgen vallen er soms flinke buien. In de avond neemt landinwaarts de wind af, maar de westelijke kustprovincies houden tot in de nacht kans op zware windstoten.
Gevoelstemperatuur daalt tot het vriespunt
Voor koukleumen is het extra oppassen geblazen, want het wordt een stuk kouder. Voorafgaand aan de buien uit is het ongeveer 8 tot 12 graden. Maar dat verandert nadat de buienlijn is gepasseerd. Daarachter zit namelijk een koufront en wordt het een groot gedeelte van de middag niet veel warmer dan een graad of 7.
Maar de gevoelstemperatuur ligt een stuk lager. „Door de stevige wind voelt het echter veel kouder aan. Tijdens een intensieve bui kan de gevoelstemperatuur zomaar dalen tot richting het vriespunt.”
Geniet nog maar van dit lente-achtige weekend: kouder en slecht weer op komst
‘Verbale Sloopkogel’ Prem benadrukt ‘hypocrisie’ racisme en neemt het op voor Johan Derksen