Mensen met meerdere jaren celstraf niet altijd in gevangenis door personeelstekort
Een aantal mensen die tot meerdere jaren celstraf zijn veroordeeld, loopt op dit moment vrij rond vanwege personeelstekort in gevangenissen. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.
De langst gestrafte die nu op vrije voeten is, heeft een celstraf van vier jaar en vijf maanden openstaan.
Honderd mensen niet in gevangenis
Zo’n honderd mensen die straffen van meer dan een jaar opgelegd gekregen hebben, lopen nu vrij rond. Zo werd in maart nog iemand veroordeeld tot drie jaar en tien maanden cel, maar hij ging niet meteen naar de gevangenis omdat er geen plek was.
Eerder stelde het kabinet nog dat alleen mensen met een straf voor lichte vergrijpen soms na de veroordeling niet meteen de cel in gaan, maar hun straf op een later moment moeten uitzitten. Nu blijkt het dus ook om mensen met langere straffen te gaan. Om wat voor misdrijven het gaat, wil het ministerie nog niet zeggen.
Tekort aan gevangenisbewaarders
Dat niet iedereen direct zijn of haar straf uit kan zitten, komt door het tekort aan gevangenisbewaarders. Daarom werden er eerder al tijdelijke maatregelen getroffen om gevangenissen wat ademruimte te geven. Zo werden sommige veroordeelden eerder naar huis gestuurd om hun straf thuis verder uit te zitten met een enkelband.
Ook is het zo dat zogenoemde zelfmelders, mensen die een brief krijgen waarin staat wanneer ze zich bij de gevangenis moeten melden, tijdelijk niet worden opgeroepen. Het gaat daarbij dus niet om zware criminelen, die worden meestal direct na de veroordeling naar de cel gebracht.
Onveilige situaties voorkomen
„Deze acties zijn noodzakelijk om onveilige situaties te voorkomen. Volle gevangenissen en te weinig personeel is niet veilig voor medewerkers en gedetineerden. Dat laat ik niet gebeuren. Daarnaast: het mag niet zo zijn dat criminaliteit onbestraft blijft of dat de politie je op heterdaad arresteert en vervolgens niet kwijt kan omdat de politiecellen helemaal vol zitten. Daarom moet ik deze pijnlijke maar noodzakelijke keuzes maken”, liet de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, eerder weten.
Uitgeput na een Zoommeeting? Dat ligt niet aan jou, blijkt uit nieuw onderzoek
Schots eiland met zeven huizen, pub én kudde schapen te koop