Schoonvader wint rechtszaak en mag hoofdprijs van de Staatsloterij houden
Een man uit Rijswijk heeft een kort geding verloren over de hoofdprijs van de Staatsloterij van 3,2 miljoen euro. De schoonvader van de man kreeg het winnende lot in handen en claimde de prijs. De Rijswijker repte van diefstal en spande een kort geding aan bij de rechtbank in Den Haag.
De rechter besloot vandaag dat de Staatsloterij de prijs aan de schoonvader mocht uitkeren.
Hoofdprijs Staatsloterij
De Rijswijker kocht op 2 september verschillende loten voor de trekking van 1 oktober 2023. Op een daarvan viel de hoofdprijs van 3,2 miljoen euro. Zijn 80-jarige schoonvader meldde zich kort daarop bij de Staatsloterij en zei dat hij het winnende lot cadeau had gekregen van zijn schoonzoon. De Rijswijker meldde zich vervolgens ook bij de Staatsloterij met het bericht dat zijn schoonvader het lot zou hebben gestolen en dat hij de rechtmatige eigenaar is van het winnende lot.
De Staatsloterij heeft na onderzoek uiteindelijk toch de hoofdprijs uitbetaald aan de schoonvader. Samen met zijn dochter en andere schoonzoon had hij de Staatsloterij ervan overtuigd dat hij het winnende lot cadeau had gekregen. Het kwam vaker voor dat zij samen loten gingen kopen en dat de schoonvader dan een lot cadeau kreeg. Bovendien staat in het deelnemersreglement dat wordt uitbetaald aan degene die het winnende lot kan tonen en dat was de schoonvader.
Eigenaar van winnende staatslot
De rechter stelt voorop dat een kort geding zich niet leent voor een definitief antwoord op de vraag. Wel oordeelt de rechter dat de Staatsloterij in redelijkheid de hoofdprijs aan de schoonvader mocht uitkeren. De rechter zegt het standpunt van de Staatsloterij te begrijpen.
De organisatie voerde bij de rechter aan dat het niet erg waarschijnlijk is dat de schoonvader het winnende lot heeft verwisseld met een eigen lot. Zonder dat dit door de Rijswijker zou worden opgemerkt, gezien de hoge leeftijd van de schoonvader en zijn verminderde handmotoriek.
Millennials en Gen Z durven zelf geen eten te bestellen in restaurants, volgens onderzoek