Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 12 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Slapen in een Nederlands hotel nog nooit zo duur: stijging van 52 procent in twee jaar

Een lekker weekendje ontspannen in een hotel ergens in eigen land? Er is keuze genoeg, van basic of luxe tot midden in de stad of juist in de natuur, maar goedkoop zijn géén van de opties meer. De gemiddelde prijs voor een kamer in een Nederlands hotel is vorig jaar namelijk gestegen tot een recordhoogte. Dit meldt adviesbureau Horwath HTL in een jaarlijks rapport.

De gemiddelde prijzen voor hotelkamers zijn gestegen vanwege de hoge inflatie en zullen naar verwachting dit jaar nog hoger uitkomen.

Slapen in een hotel duurder geworden

Gemiddeld kostte een kamer in een hotel in Nederland vorig jaar 134 euro per nacht. Dit is maar liefst 52 procent meer dan in 2020. Dit jaar komt daar waarschijnlijk zo’n tien euro per nacht bij, tot een gemiddelde prijs van 146 euro, stelt het adviesbureau.

Door de gestegen kamerprijzen is de omzet voor het gemiddelde hotel weer even hoog als voor de coronacrisis. De onderzoekers concluderen dat de hotelmarkt afgelopen jaar grotendeels is hersteld van de crisis. Aan het onderzoek van Horwath HTL doen jaarlijks ruim vierhonderd hotels mee in Nederland, België en Luxemburg met drie, vier of vijf sterren.

Gemiddelde winst en bezettingsgraad nog niet terug op oude niveau

De gemiddelde winst van de ondervraagde hotels blijft wel lager dan voor corona. Dit komt doordat de kosten voor vooral energie en personeel sterk zijn gestegen. Vergeleken met 2019 daalde de winst met bijna 20 procent, al was de winst per beschikbare kamer vorig jaar wel bijna vier keer hoger dan in het jaar daarvoor. Het adviesbureau vermoedt dat het winstpercentage ook dit jaar lager zal zijn dan voor corona.

De bezettingsgraad is afgelopen jaar gestegen tot ruim 65 procent, maar ligt ook nog niet op het niveau van het laatste jaar voor corona. Toen bereikte de bezettingsgraad een record van 78 procent. De bezetting van de kamers zal dit jaar verder stijgen naar 72 procent, voorziet Horwarth HTL.

Chateau Meiland-kijkers schrikken van chaotisch ontbijt in Code Rosé: ‘Grappig? Nee!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties