Fors aantal omwonenden wil schadevergoeding Tata Steel: ‘50.000 mensen hebben dagelijks last’
Tata Steel in IJmuiden is door omwonenden aansprakelijk gesteld voor de gezondheidsschade die ze zouden hebben geleden door de uitstoot van de staalfabriek. Dat is de stap die nodig is voordat ze naar de rechter kunnen gaan voor een schadeclaim.
Tata Steel, de ‘Indiase staalproducent’ aan de Noord-Hollandse kust, ligt al veel langer onder vuur om de uitstoot van vervuilende stoffen. Eerder dit jaar kreeg Tata Steel-CEO Hans van den Berg ‘m in talkshow Beau nog flink voor de kiezen. Van den Berg vertelde aan tafel dat de fabriek bezig is om de gezondheidsbezwaren aan te pakken. Een aanwezige huisarts die in de regio van Tata Steel woont, raakte geïrriteerd. „Kom op man. Dat had toch allang moeten gebeuren. Dan heeft u sinds 2018 onder één of andere tegel gezeten.”
‘Bronchitis of kanker door Tata Steel’
Bestuurslid Jaap Venniker van FrisseWind.nu (‘voor een gezonde IJmond’) bevestigt na een bericht in het Noordhollands Dagblad dat zijn stichting een aansprakelijkheidsstelling naar Tata Steel heeft gestuurd. De stichting doet dat namens iets meer dan 1400 mensen. Maar ook: „Namens iedereen die het aangaat.” Dit zijn mensen die in de buurt van de fabriek wonen of daar hebben gewoond, maar ook oud-werknemers van het bedrijf. „Rond de fabriek wonen jonge gezinnen, kinderen, in totaal bijna 50.000 mensen die dagelijks last hebben van de uitstoot. Omwonenden kregen bijvoorbeeld bronchitis of kanker. Sommige mensen willen weg uit het gebied maar hebben daar de middelen niet voor”, aldus Venniker.
Schadeclaim van honderden miljoenen euro’s voor Tata Steel, met 1.400 ondertekenaars. ’We doen dit namens iedereen die het aangaat’ https://t.co/3W8VEViXQj pic.twitter.com/hsGPyATTa6
— Noordhollands Dagblad (@nhdagblad) August 24, 2023
Tata Steel krijgt enkele weken
Nu Tata officieel aansprakelijk is gesteld, heeft het bedrijf enkele weken de tijd om met FrisseWind.nu te gaan praten. „De kans dat ze dat gaan doen, schatten wij echter niet heel groot in. Dan staat de gang naar de rechter open”, zegt Venniker. Hij wil geen uitspraken doen over de hoogte van de schadevergoeding en dus ook niet over het totale bedrag dat het bedrijf zou moeten betalen als de claim wordt toegewezen. „Maar Tata moet het wel kunnen voelen in de portemonnee.”
Eerste reactie
Tata Steel laat in een reactie weten: „Ook voor ons zijn gezondheid en een schone leefomgeving, net als voor omwonenden en andere belanghebbenden, een belangrijk onderwerp. Feedback en suggesties daarover nemen we zeker mee in het voortdurend beter maken van onze fabrieken en verminderen van uitstoot van stof, geluid en geur.” Het bedrijf werkt er naar eigen zeggen aan om de uitstoot te verminderen. „Zo willen wij blijven bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in de IJmond. Dat is wat omwonenden en ook wijzelf willen en daar blijven we graag over in gesprek.”