Sneu: zweten om je eindexamen-uitslag en dan werken computers niet
Middelbare scholieren hebben vandaag veel langer dan zij – natuurlijk – wilden moeten wachten op de uitslag van hun eindexamen dan de bedoeling was. Dat komt door een ddos-aanval op de software Somtoday, die scholen gebruiken om de uitslag vast te stellen. Het gaat om leerlingen van vijftien scholen.
Veel klachten over de eindexamens kwamen er ook dit jaar traditioneel binnen, hadden die scholieren dit ook nog. Het nieuws werd vanmiddag bevestigd door het IT-bedrijf Topicus uit Deventer, de eigenaar van Somtoday, na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.
Deadline bepalen uitslag eindexamen niet gehaald
Ongeveer tweehonderd onderwijsinstellingen met in totaal zo’n 650 scholen gebruiken Somtoday. Volgens Topicus hebben vijftien onderwijsinstellingen „later dan onze eigen deadline hun berekeningen kunnen uitvoeren.” Sommige scholen hebben de leerlingen daardoor later kunnen bellen. De getroffen instellingen zitten verspreid over het land. Inmiddels zijn alle examenuitslagen berekend. Of ook alle leerlingen op de hoogte zijn, weet het bedrijf niet, dat is aan de scholen zelf.
Het College voor Toetsen en Examens deelde vanmorgen de normering voor elk eindexamen. „We waren heel vroeg bij elkaar gekomen om de normering in te voeren, zodat scholen vanaf 08.00 uur de berekeningen konden starten. Binnen no-time had 85 procent van onze scholen dat gedaan”, zegt een woordvoerder van Topicus.
4 miljoen bezoekers per seconde
In de loop van de ochtend liep het systeem vast. „We moesten om 11.35 uur een aanpassing doorvoeren, dat hadden we gedeeld met de gebruikers. Waarschijnlijk heeft de dader dat gezien. Precies op dat moment kregen we de ddos-aanval. Per seconde kregen we vier miljoen ‘bezoekers’. Onze afweer had daar veel moeite mee. We zien vaker ddos-aanvallen, maar meestal zijn ze kleiner en niet zo goed gepland.”
Door de aanval kon Topicus de software niet meteen aanpassen. Het bedrijf heeft iedereen buiten Nederland geblokkeerd. Ook moesten bezoekers bevestigen dat ze een mens zijn. Daardoor stopte de aanval, maar het zorgde wel voor vertraging.
Topicus weet niet wie de ddos-aanval heeft uitgevoerd en waarom. Volgens het bedrijf is er geen losgeld geëist om de aanval te staken. Het bedrijf besluit later over aangifte.
Het is nu 33 dagen achter elkaar droog: record is er bijna en plensbuien zijn niet zo effectief