Blussen brand in Arnhem een hels karwei door zonnepanelen: ‘Heel nieuw type probleem’
Zonnepanelen maken het blussen van branden onder daken een stuk moeilijker. Dat bleek bij de brand in Arnhem gistermiddag. De collectoren hielden het bluswater tegen, dat daardoor de vlammen niet kon bereiken. De brand brak gisteren rond het begin van de middag uit en was pas tegen het einde van de avond onder controle. Op social media speculeren mensen flink over de veiligheid van de zonnepanelen.
De grote brand in de Arnhemse wijk Presikhaaf zette het leven van tientallen bewoners zondagmiddag op zijn kop. Zo zijn ruim 120 huizen ontruimd, acht huizen zijn onbewoonbaar verklaard en vier mensen zijn met onbekende klachten in het ziekenhuis gebracht. Honderden brandweerlieden waren gisteren met man en macht bezig om het vuur te smoren.
Zonnepanelen houden bluswater tegen
Waardoor de brand is ontstaan wordt nog onderzocht, maar dat het vuur zo lastig te beteugelen was, had maar één oorzaak. De zonnepanelen die op de daken van de getroffen huizen lagen, hielden het bluswater tegen. Als er brand uitbreekt onder een dak met enkel dakpannen, dan kunnen die weggehaald worden of zelfs kapot gespoten worden, waardoor het water de vlammen onder het dak kan bereiken.
Maar met zonnecollectoren zit dat anders. Die werken als een soort regenscherm en beschermen de brandhaard zo juist voor het water, meldt de NOS. „Een heel nieuw type probleem voor de brandweer”, licht de verslaggever toe. „Daarvoor zal de brandweer strategieën moeten bedenken.” Op verschillende plekken zijn de zonnepanelen verwijderd. Maar bij de huizen waar de brand woedde kon dat niet.
Acht woningen verwoest
Voor alle bewoners van het woonblok dat uit acht huizen bestaat, moet langdurig ergens anders onderdak worden gevonden. De brand zelf bereikte vijf huizen, de andere drie woningen hebben rook en waterschade. De brandweer is gisteravond nog begonnen met de sloop van één van de woningen.
Op social media reageren mensen geschokt op de brand en vragen ze zich af wat dit betekent voor de veiligheid van zonnepanelen.
https://twitter.com/Wilmameere/status/1670664668455510017
Nadenken over hoe dit beter kan: aandachtspunt! Maar hoop niet dat deze brand betekent: stop op #zonnepanelen totdat er 'iets' bedacht is dit risico te managen. Dat is het grootste (klimaatverandering) risico voeden met een (in mijn ogen) kleiner risico.https://t.co/PfEzOlUhz6
— Willem Heesen (@willem_heesen) June 19, 2023
Anderen zien in de zonnepanelenkwestie een reden om ervan af te stappen:
Brand in Arnhem woedt na uren nog altijd: 'Het kan nog wel even duren' https://t.co/ed0s2IKk0H #omroepgelderland #gld mede door de #zonnepanelen op de daken zijn ze de brand 🔥 nog niet brandmeester! Daarom zeg ik #kernenergie ivm zonnepanelen #brand #arnhem #milieu
— Arjan 🏛️🇭🇺🏴 (@ziekenverzorger) June 18, 2023
Schrikbarend hoog aantal mensen heeft long covid: ‘Stuk voor stuk schrijnende verhalen’