Zevende blokkade A12, waterkanon ingezet bij demonstratie Extinction Rebellion: ‘Schande!’
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) blokkeren vandaag opnieuw de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Daarbij heeft de politie een waterkanon ingezet. Vooraf werd gewaarschuwd dat het waterkanon zou worden ingezet als de enkele duizenden demonstranten niet van dat deel van de snelweg zouden vertrekken.
Volgens de politie is er inderdaad geen gehoor gegeven aan die oproep. Er wordt vooral boven de menigte gericht. Inmiddels is de politie begonnen met het verwijderen van demonstranten die de weg blokkeren.
Blokkade A12 Extinction Rebellion
Een aantal actievoerders ging voor de waterwerper liggen. Zij zijn door de politie weggehaald, twittert de politie. De klimaatactiegroep demonstreert met de blokkades op de weg tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen fossiele subsidies. De gemeente liet eerder weten dat de burgemeester van Den Haag ermee had ingestemd dat de politie gebruik mocht maken van de waterwerper op een lage stand.
Volgens Extinction Rebellion was er geen sprake van een gevaarlijke of bedreigende situatie waardoor de politie waterkanonnen moest gebruiken, laat de groep weten op Twitter. De groep noemt het daarom schandalig dat al achttien minuten na het begin van de demonstratie waterkanonnen zijn ingezet. Extinction Rebellion is wel zeer verheugd over de opkomst van duizenden mensen. Demonstranten hielden echter al rekening met een nat pak en velen hebben regenjassen aangetrokken. Ook hebben sommigen een zwembroek aan. Er wordt gespeeld met een opblaasbare flamingo en een krokodil. Andere demonstranten schieten op de waterwerper met waterpistooltjes.
Wetenschappers doen mee
Ook doen meer dan honderd wetenschappers van Scientist Rebellion mee aan de klimaatdemonstratie bij de A12 in Den Haag. Ze zijn te herkennen aan hun witte jassen. In een verklaring zeggen de actievoerders over zichzelf: „Stuk voor stuk wetenschappers die met eigen ogen zien hoe urgent de klimaatcrisis is, en bezorgd zijn over het gebrek aan actie van de overheid.”
Ze zeggen die crisis elk op hun eigen vakgebied te zien en ook zij eisen, net als Extinction Rebellion, een eind aan fossiele subsidies. „Deze maand zagen we een dodelijke overstroming in Italië, natuurbranden in Frankrijk, hitterecords in het poolgebied. De wanhoop van door droogte getergde Spaanse boeren was uitgebreid in het nieuws. En dan moet de zomer nog beginnen”, zegt Koen Lemaire, Universitair Docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in de verklaring. „Klimaatverandering is hier en nu, waarom subsidies blijven geven aan activiteiten die de opwarming van de aarde meetbaar aanwakkeren?”
‘Fossiele subsidies zijn slecht voor de volksgezondheid’
„De klimaatcrisis is een gezondheidscrisis”, zegt Hans Ossebaard, docent Duurzame Gezondheidszorg aan de Vrije Universiteit Amsterdam. „Voor elke fractie van een graad Celsius opwarming zien we meer miskramen, hitte-gerelateerde doden en zieken, en meer overdraging van infecties. Fossiele subsidies zijn slecht voor de volksgezondheid.”
Het is de zevende blokkade van de A12. De laatste keer op 11 maart werden zevenhonderd actievoerders aangehouden.