Maaike in Op1 over straatintimidatie: ‘Toen ik 10 of 11 was riep een man: wil je met me…’
Straatintimidatie ten opzichte van vrouwen is een probleem in heel Nederland, maar gemeente Rotterdam wil er ‘nu echt’ hard tegen opgetreden. De knip wordt getrokken nadat eerdere goede bedoelingen allemaal op een mislukking uitliepen. Talkshow Op1 ging gisteravond op het onderwerp in.
Om gesis en ander wangedrag tegen vrouwen tegen te gaan, heeft wethouder Vincent Karremans 1 miljoen euro beschikbaar gemaakt. Rotterdam hield van 8 tot en met 12 mei al een ‘week tegen de seksuele straatintimidatie’. Die werd afgetrapt met de tekst: ‘Ik gaf je alleen een compliment, vies varken!’ Dit moeten aanhoren, of gesis. Achtervolgd worden en soms zelfs ongewenst aangeraakt. Een meerderheid van de (jonge) Rotterdamse vrouwen en de LHBTIQA+ gemeenschap heeft hier helaas nog steeds mee te maken. Dit is niet oké.
Straatintimidatie overkomt twee op de drie jonge vrouwen
Karremans hoopt mensen duidelijk te maken hoe zij moeten ingrijpen als zij in de buurt zijn van straatintimidatie. Hij schoof gisteravond aan in Op1, net als Myrthe van Gestel die daarover trainingen geeft en presentator van Goedemorgen Nederland Maaike Timmerman, die zelf met straatintimidatie te maken had. Vorig jaar haalde haar tv-collega Geraldine Kemper met uitspraken nog het nieuws. Zij werd naar eigen zeggen op straat uitgescholden en met een bierblikje bekogeld. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldde in februari 2022 dat twee op de drie jonge vrouwen in ons land te maken heeft met straatintimidatie.
Het verhaal van Maaike Timmerman was voor de bijna 700.000 kijkers (Vandaag Inside ging gisteren door de barrière van 1 miljoen) het meest sprekend. Zij heeft meerdere keren en op zeer jonge leeftijd al met straatintimidatie te maken gehad. Het is de reden dat zij op NPO Radio 1 Het Misdaadbureau wilde en mocht maken, een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. „Speciaal daarom”, zegt Timmerman. „We zijn in januari met Het Misdaadbureau begonnen. Vanaf het begin zei ik ‘ik wil een keer een programma over straatintimidatie maken’. Helaas omdat ik heel veel voorbeelden heb, veel heb meegemaakt.”
‘Ik weet nog dat ik me vooral heel erg schaamde’
„Zowel in Vianen waar ik ben opgegroeid als later in Utrecht in de binnenstad”, zegt Maaike Timmerman over haar eigen ervaring. „De allereerste keer weet ik nog heel goed. Ik was denk ik 10 of 11, in ieder geval basisschoolleeftijd, in het winkelcentrum. Er zat een man op het terras, ik denk dat hij aardig wat gedronken had. En die riep ‘hé, wil je met me neuken?’ Ik weet nog dat ik me vooral heel erg schaamde. Omdat ik dacht ‘oh, ik loop in een korte broek en een hemdje’. Dan ben je 10, 11 jaar…”
„Alsof je het dan al zelf over je hebt afgeroepen ofzo?”, vraagt Op1-presentator Carrie ten Napel met verbaasd gezicht. „Dat vind ik het erge daaraan”, reageert Timmerman. „Er zijn ook weleens mensen die vragen me dan ‘ja, is het misschien niet alleen een gevoel dat je je onveilig voelt?’ Nee! Je maakt daadwerkelijk dit soort dingen mee. Helaas meerdere keren, waardoor je ook nog eens die reflex hebt dat je het je bijna eigen maakt. Dat je jezelf de schuld kan geven of je er voor schaamt. Terwijl je zelf niet fout bent natuurlijk. Dat is die ander.”
Acht, negen keer straatintimidatie
„Hoe vaak heb je het meegemaakt ongeveer?”, wil Carrie ten Napel weten. Maaike Timmerman: „Ik ben vandaag natuurlijk een beetje gaan inventariseren en ik denk dat ik wel acht, negen voorbeelden heb.” Ten Napel: „Wat was na die eerste de meest intimiderende?” Timmerman: „In de binnenstad van Utrecht. Het was heel vroeg, ik moest naar mijn werk en was dus al wat ouder. Op weg naar de trein bukte ik om mijn veter vast te maken. Toen kwam er een man op de fiets achter mij en greep me vast. Hij duwde me tegen de muur. Ik ben hard gaan schreeuwen en toen fietste hij er ook vandoor. Ik ben er nog achteraan gerend en riep ‘ik trap je van je fiets’.
Ten Napel’s collega Charles Groenhuijsen: „Word je dan voorzichtiger of ga je je bijvoorbeeld anders kleden?” Maaike Timmerman veelzeggend: „Ik denk eigenlijk dat alle vrouwen dat doen. Als ik op een feestje ben, ik ga weg en ik fiets naar huis, dan denk ik na over welk route ik neem. Misschien toch maar niet daar heen… hoe bizar is het dat dat gewoon is? Dat vind ik het allerergste. Dat het went en je denkt: het hoort erbij.”
De gemeente Rotterdam heeft in verband met de aanpak van straatintimidatie een website live gezet. Daarop vind je ook een app die je kunt downloaden. Slachtoffers kunnen via de StopApp melden dat ze (seksueel) geïntimideerd worden op straat.
De hele uitzending van Op1 kun je terugkijken via NPO Start.
Verloskundige Marlies Koers (31): ‘Die oerkracht aanschouwen, dat is fantastisch’