Deze (meteorologische) lente mag in de top 5 van natste voorjaren ooit gemeten
Het leek soms bijna of er aan de regen geen einde kwam. De lente is nog aan de gang, maar volgens Weeronline is nu al duidelijk dat het jaargetijde een stuk natter verloopt dan normaal. Het weerbureau spreekt zelfs van de natste lente van deze eeuw.
Dit jaar staat in de top 5 van natste lentes ooit gemeten. Gelukkig hoeven we tijdens dit Moederdag-weekend geen (heftige) buien te verwachten.
Wisselvallige lente
Op een paar heerlijke voorjaarsdagen na was het vooral de wisselvalligheid die deze lente opviel. Gemiddeld is er al 219,6 millimeter regen gevallen. Dat is goed voor de vijfde plek in de lijst van natste lentes ooit. De komende drie weken kunnen daar nog tientallen millimeters bijkomen waardoor 2023 eindigt op een tweede of derde plek in de lijst.
Van een record is hoogstwaarschijnlijk geen sprake. In 1983 viel er gemiddeld over het land maar liefst 283,7 millimeter regen. Voor de eerste plaats zou de komende drie weken dus nog ruim 60 millimeter moeten vallen, en dat zit er volgens Weeronline niet in. Vooral ook niet omdat er vanaf volgende week meer droge dagen aan komen en de zon zich vaker laat zien.
We staan inmiddels al op plek 4 van de natste lentes ooit gemeten! https://t.co/wjwgw5f9Bc
— Weeronline (@weeronline) May 13, 2023
Kletsnat heeft z’n voordelen
Dat de meteorologische lente (geteld van 1 maart tot en met 31 mei) tot nu toe kletsnat verloopt, heeft ook voordelen. Door de grote hoeveelheden regen is de uitgangsperiode voor de komende droogteperiode ronduit gunstig. De droogteperiode loopt doorgaans van 1 april tot en met 31 september en op dit moment is er nergens in ons land nog sprake van een flink neerslagtekort.
Vorig jaar zag het er namelijk heel anders uit, aldus Weeronline. Toen hadden we te maken met een extreem droge en zonnige lente, die ook nog eens werd gevolgd door een droge en hete zomer. Daardoor hadden we te maken met een groot neerslagtekort. Daar hoeven we ons nu dus nog geen zorgen om te maken.
Woensdag, gehaktdag: dan moet blijken of de boekhouding van het kabinet weer op orde is