Consumentenbond rekent uit: deze supermarkt is het goedkoopst (en deze het duurst)
Met de torenhoge inflatie is het een populaire bezigheid voor consumentenprogramma’s en -organisaties: de boodschappenmandjes van supermarkten vergelijken. Bij welke supermarkt ben je het goedkoopst uit? En waar het duurst? De Consumentenbond nam de proef op de som en komt nu met een top 14 van goedkoopste tot duurste winkels.
Voor de prijspeiling testte de Consumentenbond in april de prijzen van ruim 100 basisboodschappen bij 14 supermarktketens. Het gaat onder meer om producten als rijst, koffie, melk, boter, brood en aardappelen. Er werd gekeken naar het budgetmerk. Als dat niet aanwezig was, werd het huismerk uit de schappen gepakt.
6 geteste supermarkten kwamen op een positieve manier uit de test: zij zijn goedkoper dan gemiddeld. 5 supermarktketens doen het minder dan gemiddeld en één van die supermarkten springt er in negatieve zin bovenuit.
Bij deze supermarkt ben je het duurst uit
Om welke supermarkt gaat het dan? Het blijkt de Spar. Daar ben je voor de basisboodschappen veruit het duurste uit, zegt de Consumentenbond. Het boodschappenmandje was daar, vergeleken met de 13 andere supermarktketens, maar liefst 20 procent duurder.
Ook in supermarktketens Poiesz (6 procent duurder dan gemiddeld), Picnic (5 procent), Coop (3 procent) en Jan Linders (1 procent) ben je met de boodschappen duurder dan andere supermarkten. Maar er zijn ook supermarkten die blijer zullen zijn met de test van de Consumentenbond.
Dit zijn de goedkopere supermarkten, nummer 1 geen verrassing
Waar grote ketens als Plus, Jumbo en de Albert Heijn qua prijs precies op het gemiddelde liggen, ben je bij 6 supermarkten wel degelijk goedkoper uit als je basisproducten moet hebben. Het gaat dan om de Aldi (1 procent goedkoper dan gemiddeld), Lidl (3 procent), Deka (5 procent), Vomar (6 procent) en Hoogvliet (8 procent).
Eén supermarkt springt er, wederom, met kop en schouders bovenuit, en dat is de Dirk van den Broek. Daar hoef je het minst te betalen (11 procent minder) voor een gevuld boodschappenmandje met daarin basisproducten. Een echte verrassing is die uitslag overigens niet. In eerdere soortgelijke vergelijkingen, zoals die van consumentenprogramma Kassa, kwam de supermarkt ook al als beste uit de test.
Hier vind je de complete top 14 van goedkoopste tot duurste supermarkten.
Boodschappen werden afgelopen tijd veel duurder, maar ‘stijging vlakt af’
In hetzelfde onderzoek vergeleek de Consumentenbond ook de prijs van basisboodschappen van nu met die van een half jaar geleden. Daaruit blijk dat de prijzen gemiddeld met zo’n 15 procent zijn gestegen. Vooral suiker (78 procent), bloemkool (54 procent) en brood (6 bruine bollen, 43 procent) werden fors duurder. Wel lijkt de ergste stijging achter de rug en zijn er zelfs wat prijsverlagingen te zien.
De prijzen stegen het hardst tussen december vorig jaar en januari. In die periode verhoogden supermarkten per dag de prijs van gemiddeld 150 producten, zegt de consumentenorganisatie. Vanaf februari werden minder prijsverhogingen doorgevoerd.
Er waren zelfs hier en daar weer wat prijsdalingen te zien. Zo steeg de prijs van een liter zonnebloemolie het afgelopen jaar van 1,99 euro naar 3,99 euro om vervolgens weer te dalen naar 3,09 euro. En een ander voorbeeld: een pakje huismerk roomboter van Albert Heijn en Plus kostte een jaar geleden 2,65 euro, waarna de prijs omhoogging naar 3,19 euro en daarna weer omlaag naar 2,89 euro.
Benieuwd naar Metro’s podcast De Werkvloer? Luister naar aflevering 2 via onderstaande link.