Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Bevrijdingsdag: zoveel Nederlanders die nu nog leven maakten de bevrijding mee

Op 4 mei herdenken we, op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid. En er zijn nog veel levende Nederlanders die de bevrijding in 1945 meemaakten. Dat aantal wordt logischerwijs elk jaar kleiner en ook op de Dam in Amsterdam zijn er steeds minder ouderen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten, aanwezig.

Gisteravond oogstte Dieuwertje Blok veel lof met haar toespraak op de Dam. Ze vertelde over haar joodse moeder, die 17 jaar oud was toen de Tweede Wereldoorlog begon en 2,5 jaar ondergedoken had gezeten. „Een joods meisje in deze stad, in Amsterdam, een meisje met levenshonger.”

Blok memoreerde het jonge gezin waar haar opa en oma onderdoken: Jaap en Ans de Haan en hun dochtertje Thea. „Het was voor hen zo vanzelfsprekend om te kiezen voor een groter belang dan dat van henzelf. Een keuze met gevaar voor eigen leven.”

Zoveel nu nog levende mensen maakten Bevrijdingsdag in 1945 mee

Zoveel mensen die cruciaal waren voor de bevrijding van Nederland, zijn nu niet meer onder ons. Toch zijn er nog bijna 1,1 miljoen Nederlanders nog in leven die wél de bevrijding in 1945 meemaakten. Dat komt neer op 6,2 procent van de bevolking, blijkt uit een analyse van persbureau ANP op basis van de meest recent beschikbare CBS-bevolkingscijfers over 2022.

Elk jaar slinkt het aantal mensen dat de bevrijding heeft meegemaakt, dus. In 2017 ging het nog om 1,6 miljoen mensen (ruim 9 procent van het aantal inwoners dat Nederland toen telde), in 2012 om ruim 2,1 miljoen mensen (13 procent). Met name de groep die ten tijde van de bevrijding al volwassen was, slinkt snel. Dit jaar gaat het om ongeveer 18.000 Nederlanders, in 2012 waren dat er nog 263.000.

In gemeenten waar relatief veel ouderen wonen, vind je ook relatief veel mensen die herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen hebben. De Noord-Hollandse gemeenten Laren (13 procent) en Bergen (12 procent) staan bovenaan de lijst, gevolgd door Heemstede, Bloemendaal en Renkum.Van de twintig grootste gemeenten tellen Apeldoorn, Breda, Zaanstad en Leeuwarden relatief de meeste inwoners die ten tijde van de bevrijding al geboren waren.

Bevrijdingsfestivals

Op 5 mei zijn er door het hele land (gratis) Bevrijdingsfestivals georganiseerd, waar artiesten als Goldband, Meau, Froukje en Tabitha (die laatste drie zijn Ambassadeurs van de Vrijheid) optreden. In helikopters van Defensie vliegen zij kriskras over Nederland om op de traditionele Bevrijdingsfestivals op te treden.

De 5 mei-viering start vandaag in Overijssel, waar in aanwezigheid van Ambassadeur van de Vrijheid Froukje om 13.00 uur het Vrijheidsvuur zal worden ontstoken. Ga je naar een Bevrijdingsfestival en wil je weten welke artiest waar te vinden is? Check dan onderstaand artikel:

Ambassadeurs van de Vrijheid Meau, Froukje en Tabitha: waar en wanneer op Bevrijdingsfestivals 5 mei?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.