BBB’ers (en andere nieuwkomers) vandaag de provinciehuizen in, hoe werkt dat?
Nu dat de BoerBurgerBeweging zo’n explosieve verkiezingswinst heeft meegemaakt, betekent dat dat er een hoop nieuwe mensen geïnstalleerd moeten worden in de provinciehuizen. Dat gebeurt vandaag, en natuurlijk niet alleen voor de BBB. Over de BBB klonken uit sommige hoeken nog zorgen: hebben zij wel de tijd gehad om genoeg geschikte personen te vinden? Dat zien we vandaag, wie er voor welke partij een zetel accepteert.
Mocht je geïnteresseerd zijn, de zogeheten installatievergaderingen zijn online te volgen via livestreams.
Nieuwe BBB’ers in provinciehuizen
De meeste mensen die geïnstalleerd zullen worden, zijn van de BBB. Die partij werd namelijk in alle provincies de grootste, terwijl de partij van Caroline van der Plas (die ‘nooit nooit’ zegt over het worden van premier) niet meedeed aan de vorige provinciale verkiezingen. Partijen die al tijdenlang meedoen, zoals het CDA, leden fors verlies. Ook voor Forum voor Democratie was de verkiezingsuitslag niet positief.
Gelderland zal 36 nieuwe Statenleden installeren vandaag. Daar gaat het ook deels om nieuwkomers: BBB (14 zetels), JA21 (2 zetels) en Volt (2 zetels). Van de oude Statenleden is gisteren afscheid genomen. In Limburg krijgen de nieuwe Statenleden een overdrachtsdocument dat is opgesteld door de voormalige Statenleden, „voor een goede overgang van de oude naar de nieuwe Staten”.
In Overijssel komen de net geïnstalleerde Statenleden morgenavond alweer bij elkaar, voor een duidingsdebat over de verkiezingsuitslag. Daarbij krijgt iedere partij de gelegenheid te reflecteren op de betekenis van de uitkomst van de verkiezingen.
De coalitieonderhandelingen voor de provincies lopen nog. In alle provincies is inmiddels een verkenner aangesteld en zijn de eerste gesprekken met politieke partijen over een coalitie gevoerd.
Wanneer kiezen Statenleden de Eerste Kamer?
Door te kiezen wie er in de provinciehuizen komen en dus Statenleden zijn, kiezen we indirect de leden van de Eerste Kamer. De Statenleden doen dat voor ons, op 30 mei. Dit jaar is het voor het eerst dat ook Nederlanders in het buitenland indirect hun stem daarvoor uitbrengen. Zij hebben op de dag van de Statenverkiezingen gestemd voor een zogeheten kiescollege niet-ingezetenen. De 25 leden van dat kiescollege worden vandaag ook geïnstalleerd.
GroenLinks kreeg de meeste stemmen uit het buitenland. De partij krijgt vijf zetels in het college, gevolgd door D66 en VVD, die beide op vier zetels uitkwamen. De installatie van het college gebeurt woensdag op afstand, omdat de leden zelf ook in het buitenland wonen. Voor de verkiezing van de Eerste Kamer moeten zij wel naar Nederland komen.
Ook de kiescolleges van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden vandaag geïnstalleerd. Op Bonaire mogen negen mensen meestemmen voor de Eerste Kamer. De kiescolleges van Sint Eustatius en Saba hebben elk vijf zetels.