Politici botsen met Mark Rutte over zijn aanpak tijdens de corona-crisis: ‘We zijn met zijn allen besodemieterd’
Premier Mark Rutte is stevig aan de tand gevoeld tijdens het Kamerdebat over de aanpak in de eerste zes maanden van de coronacrisis. Vooral het mondkapjesbeleid tijdens deze periode ontketende een flinke discussie.
Rutte ontkende gisteren dat de schaarste aan beschermingsmiddelen in april 2020 leidend was bij het advies aan verpleeghuizen dat het vanuit medisch oogpunt niet nodig was om bijvoorbeeld mondkapjes te dragen. Volgens een onderzoek van Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft de schaarste „wel degelijk een rol gespeeld bij de totstandkoming van een richtlijn voor deze zorgsectoren”.
Rutte: ‘Richtlijn opgesteld door RIVM op basis van OMT-advies’
„De richtlijn voor verpleeghuizen is door het RIVM opgesteld op verzoek van de sector en op basis van een advies van het Outbreak Management Team (OMT)”, zei Rutte in het Kamerdebat. „Het uitgangspunt van dat OMT-advies is gebaseerd op besmettingsrisico’s.” In dat advies stond dat „de schaarste aan beschermingsmiddelen aanzet tot gepast gebruik”.
De Kamer wil precies weten hoe het zit, omdat de OVV in zijn eerste rapport over de coronacrisis concludeert dat het OMT in zijn adviezen rekening hield met de schaarste van beschermingsmiddelen, maar dit niet expliciet maakte. In de ogen van de OVV is het zuiverder om een dergelijke afweging aan de politiek over te laten.
Agema tegen Rutte: ‘We zijn met zijn allen besodemieterd’
PVV, GroenLinks, SP, DENK en BoerBurgerBeweging (BBB) namen geen genoegen met de uitleg van Rutte. Vooral Fleur Agema (PVV) en Maarten Hijink (SP) trokken fel van leer tegen de premier. Hijink noemde het verhaal van Rutte ‘schimmig’. „We zijn met zijn allen besodemieterd”, zei Agema „Er werd gedaan alsof het niet nodig was, maar het was wel nodig, want op 6 maart wist men al dat je onder de radar 10 procent zieke ziekenhuismedewerkers had. Maar er was schaarste en daarom mochten we dat niet weten.” Volgens de politica liegt Rutte en hangt hij een ‘kletsverhaal’ op. Dat schoot bij hem in het verkeerde keelgat. „Dan ben ik uitgepraat.” Als Agema hem een leugenaar met een kletsverhaal noemt, „dan moet ze maar een motie van wantrouwen indienen,” aldus Rutte.
Agema eiste ook dat het kabinet excuses aanbiedt voor de beginfase van de coronacrisis. Ze vindt dat er fouten zijn gemaakt door mensen die nu in het kabinet zitten, ofwel in dezelfde rol als toen of in een andere baan. Ze stelt dat daar geen verantwoording voor is genomen en dat het land er bij een eventuele volgende gezondheidscrisis ‘net zo slecht’ voor staat als bij de coronacrisis, met lockdowns tot gevolg.
Eisen dat puber meehelpt in het huishouden? ‘Skip het zakgeld’